Hlavní obsah

USA se dohodly s Tálibánem na podobě sedmidenního omezení bojů

Brusel

Spojené státy a Tálibán vyjednaly návrh na sedmidenní omezení násilí v zemi. Ve čtvrtek to oznámil v bruselském sídle NATO americký ministr obrany Mark Esper. Zdroje agentury Reuters uvedly, že pokud opravdu dojde k významnému omezení násilí, mohla by být ještě tento měsíc podepsána mírová smlouva, jež by mohla vést k stažení amerických jednotek z Afghánistánu, kde vedou nejdelší válku ve své historii.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Americký ministr obrany Mark Esper

Článek

„Spojené státy a Tálibán vyjednali návrh na sedmidenní omezení násilí,“ řekl Esper na tiskové konferenci v sídle NATO. „Na této frontě byl učiněn pokrok a brzy budeme mít co dalšího oznamovat,“ dodal.

Podle CNN je možné, že by se návrh podepsal ještě během týdne.

„Dnes jsem tento návrh tady konzultoval se spojenci. Měli jsme sérii produktivních bilaterálních a společných jednání o postupu vpřed,“ uvedl Esper s tím, že sedm dní by mělo stačit, aby se ukázalo, zda je Tálibán ochoten ukončit konflikt.

V Bruselu byl i úřadující afghánský ministr obrany Assadulláh Chálid, který se s Esperem rovněž setkal. Ten ho prý ujistil, že Washington bude dál podporovat afghánské bezpečnostní síly.

Foto: Reuters

Americký ministr obrany Mark Esper se zdraví se svým afghánským protějškem Assadulláhem Chálidem.

Provizorní rozvrh ukázaly zdroje agentuře Reuters den poté, co afghánský prezident Ašraf Ghání řekl, že při jednání mezi Američany a Tálibánem mohlo dojít k průlomu. Esper zdůraznil, že jediné možné řešení afghánského konfliktu je politické.

Trump zrušil mírové rozhovory s Tálibánem

Amerika

Rozhovory mezi USA a Tálibánem byly pozastaveny loni v září, když při jednom z útoků Tálibánu zahynul americký voják. Vyjednávání se však v únoru obnovila. USA však požadují, aby vzbouřenci v rámci jakékoli dohody o stažení amerických sil souhlasili s výrazným snížením násilí v zemi.

Afghánská armáda zabila tři velitele Tálibánu, zapojila se do jednání o příměří

Svět

„Budeme vyhodnocovat, jak se posouváme vpřed, pokud vůbec,” dodal Esper k možnému dalšímu vývoji.

Reklama

Výběr článků

Načítám