Hlavní obsah

Trump zrušil mírové rozhovory s Tálibánem

Americký prezident Donald Trump v reakci na čtvrteční sebevražedný útok v Kábulu zrušil mírové rozhovory s islamistickým hnutím Tálibán. Trump ještě uvedl, že zrušil i tajné plánované setkání, na němž měl v Camp Davidu separátně jednat s představiteli Tálibánu i afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Pokud nesouhlasí s příměřím během těchto velice důležitých mírových rozhovorů a zabijí 12 nevinných lidí, pak zřejmě stejně nemají sílu na to, aby vyjednali smysluplnou dohodu,” napsal Trump na twitteru. Radikální hnutí obvinil, že pomocí útoku na nevinné lidi chce pouze „zlepšit svou vyjednávací pozici”.

Podle agentury DPA není z Trumpova vyjádření zcela zřejmé, zda se jedná o definitivní zrušení vyjednávání nebo zda budou rozhovory pouze dočasně přerušeny.

Při čtvrtečním útoku Tálibánu kromě příslušníka americké armády zemřel také rumunský voják a deset afghánských civilistů. Sebevražedný útočník odpálil vozidlo napěchované výbušninami na kontrolním stanovišti v centru města poblíž čtvrti s vládními budovami, velvyslanectvím Spojených států a sídlem mise NATO. Jednalo se již o druhý útok Tálibánu v afghánském hlavním městě v tomto týdnu, pondělní akce sebevražedného atentátníka si vyžádala nejméně 16 mrtvých a 119 zraněných.

Tálibán, který v Afghánistánu momentálně ovládá nejrozsáhlejší území od roku 2001, vedl s představiteli Spojených států rozhovory o ukončení letitého konfliktu od července 2018. Jednat přímo s afghánskou vládou hnutí odmítlo. Zvláštní vyslanec USA pro Afghánistán Zalmay Khalilzad začátkem týdne uvedl, že obě strany se na mírové dohodě „v zásadě” domluvily.

Návrh počítal mimo jiné s příměřím a postupným stažením amerických sil z Afghánistánu výměnou za slib Tálibánu, že neumožní, aby byla tato středoasijská země využívána k plánování útoků na USA a jejich spojence.

Reklama

Výběr článků

Načítám