Hlavní obsah

Padá na mě smutek, přiznal exprezident Bush

Právo, ČTK, BBC, znk, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký exprezident George W. Bush, který před dvaceti lety rozhodl o americké invazi do Afghánistánu v reakci na útoky z 11. září, označil vývoj v asijské zemi za „tragický“.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Exprezident George W. Bush

Článek

Rozhodnutí nynějšího šéfa Bílého domu Joea Bidena stáhnout zbývající americké jednotky v červenci označil za chybu a varoval před tvrdými dopady na afghánské ženy a dívky.

Afghánská armáda neměla důvod krvácet, i když na ni šly miliardy

Svět

„(Moje žena) Laura a já sledujeme tragické události v Afghánistánu s hlubokým smutkem,“ zdůraznil Bush v prohlášení. „Afghánci, kteří jsou teď nejvíce ohrožení, jsou titíž, kteří stáli v popředí pokroku uvnitř své země,“ podotkl.

„Prezident Biden slíbil tyto Afghánce evakuovat společně s americkými občany a našimi spojenci. Vláda Spojených států má pravomoc omezit byrokracii pro uprchlíky během naléhavých humanitárních krizí. A je nyní naší zodpovědností – a máme na to prostředky –, abychom pro ně zajistili bezpečný odchod bez byrokratických průtahů,“ naléhal.

Tlumočník zbitý Tálibánem už je v Česku

Domácí

„Každý prezident se chtěl stáhnout – Bush, Obama, Trump a teď on (Biden). Problém je chaos, který stažení doprovázel. Vzali jsme zkrátka nohy na ramena,“ přidal se americký generál Mark Kimmit.

Často se objevuje obvinění, proč vláda nezačala vydávat víza místním lidem včas, aby je dostala do bezpečí. „To, čeho jsme svědky, je naprostá katastrofa,“ prohlásil Mitch McCon­nell, šéf republikánů v Senátu, a dodal, že jde o skvrnu na dobrém jménu USA.

Podle jeho názoru nebyl důvod misi nyní ukončit. Například v Německu, Japonsku a Jižní Koreji zůstaly americké jednotky rozmístěny více než půlstoletí.

Selhání zpravodajců?

Jiní poukazovali na to, že senátoři z obou stran marně žádali administrativu o podrobnosti jejího plánu stažení.

Ben Sasse z Republikánské strany se rozčílil, že Biden viní z úspěchu Tálibánu Afghánce. Na adresu místních, kteří se zoufale snažili dostat do letadel, řekl: „Bojovali s námi a my jsme je roky ujišťovali, že jsou v bezpečí.“

Fatální selhání tajných služeb: Tálibán nepřevezme Kábul před 11. zářím

Svět

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pondělí odsoudil „rychlé a brutální“ zhoršení bezpečnostní situace v asijské zemi a zdůraznil, že Afghánci, a především tamní ženy, nyní stojí před „hroznými, obrovskými“ výzvami.

Helen Clarková, novozélandská expremiérka, která vyslala své vojáky do Afghánistánu v roce 2001, označila vývoj za „masivní selhání zpravodajských služeb“, kvůli kterému USA a jejich spojenci zcela podcenili sílu Tálibánu.

Znáte všechny americké prezidenty? Seznam, zajímavosti a historie

Volby USA
Biden: Zůstat by nepomohlo
Biden v pondělním projevu hovořil o „složitém a nepěkném“ konci nejdelší americké války. Přiznal, že tak rychlý vývoj v Afghánistánu nečekal. „Co se (ale) stalo? Afghánští političtí lídři se vzdali a utekli ze země. Afghánská armáda se rozpadla, někdy i bez snahy vůbec bojovat,“ podotkl. Prodloužit přítomnost v Afghánistánu by podle něj ničemu nepomohlo. „Američané nemají bojovat za Afghánce, když ani afghánské síly nebojují samy za sebe,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám