Hlavní obsah

Tlumočník zbitý Tálibánem už je v Česku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi lidmi, které v noci do České republiky přepravil z Kábulu armádní speciál, je i afghánský tlumočník, který byl v minulých dnech unesen a týrán afghánskými milicemi. Uvedl to server SeznamZprávy. Na palubě druhého evakuačního speciálu bylo 87 lidí.

Foto: ČR Armáda / Twitter, ČTK

Pasažéři vystupují z druhého českého evakuačního letounu z Kábulu, který přistál 17. srpna večer na pražském letišti ve Kbelích.

Článek

Informaci o příletu muže, který v Afghánistánu spolupracoval s českými vojáky a jehož radikálové unesli a propustili až na přímluvy sousedů a rodiny, potvrdil SeznamZprávám Lumír Němec, který v Afghánistánu velel někdejšímu Útvaru speciálních operací vojenské policie.

Druhé české evakuační letadlo z Kábulu přistálo na vojenském letišti ve Kbelích v úterý v noci. Do Afghánistánu následně zamířil třetí let.

Milice pustila tlumočníka, který pracoval pro Česko. Je zbitý, ale živý

Zahraniční

Česká republika chce podle vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nabídnout pomoc zhruba stovce afghánských spolupracovníků a jejich rodinným příslušníkům.

Evakuovaní Afghánci i další evakuovaní byli standardně na 10 dní umístěni do karantény, následně s nimi bude řešena jejich budoucnost. Armáda pro ně zajišťuje ubytování a další potřebné náležitosti.

Do Afghánistánu vyrazil z Česka třetí evakuační letoun

Zahraniční

Podle vyjádření politiků se teprve uvidí, zda Afghánci projeví zájem zůstat v ČR, případně zda se budou chtít přesunout do některé ze zemí, kde je rozsáhlejší afghánská komunita, která jim může usnadnit adaptaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám