Hlavní obsah

Fatální selhání tajných služeb: Tálibán nepřevezme Kábul před 11. zářím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Kábul

Totální selhání tajných služeb, které neuvěřitelně podcenily Tálibán. Omyl historických rozměrů. Tak začíná článek v deníku Bild, jež přináší doklady o fatálním selhání německé spolkové zpravodajské služby. V zápise z jednání ze 13. srpna, tedy dva dny předtím, než tálibové vpochodovali do afghánské metropole, se píše, že „je nepravděpodobné, aby Tálibán převzal město dříve než 11. září“.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu v Kábulu

Článek

V dokumentu, který má deník Bild k dispozici, se píše: „Převzetí Kábulu Tálibánem před 11. zářím je ‚značně nepravděpodobné‘. Teroristická organizace v současné době nemá zájem dobýt hlavní město.“ Jak se nyní ukázalo, šlo o naprostý chybný odhad situace.

Přestože zpravodajská služba upozorňuje, že odchod afghánské elity by se mohl urychlit, o bezprostředním pádu Kábulu není ani zmínka. Realita byla ale na hony vzdálená situaci, kterou tajná služba popsala.

EU pomůže sousedům Afghánistánu s uprchlíky, slibuje Borell

Evropa

V neděli 15. srpna Tálibán obsadil Kábul bez jediného výstřelu a pro Západ začal závod s časem, aby ze země dostal nejen své občany, ale i spolupracovníky z řad Afghánců.

Ale i zde se vršila jedna chyba za druhou, upozorňuje server týdeníku Focus. Prvním evakuačním letem se ve stroji pro více než stovku osob dostalo do Německa pouhých sedm lidí.

„Z německého velvyslanectví jsem neměl naprosto žádné informace. Kam se musím dostat, mi řekl jeden kamarád,“ popsal čtyřiatřicetiletý Afghánec Abdul Ghafoor jeden ze sedmi evakuovaných.

Tálibán obchází domy se seznamy. V Kandaháru prý popravili tlumočníka Američanů

Svět

Dvanáct hodin musel čekat na přístupovém bodu do vojenské části letiště. „Během toho jsem zažil hrozné věci. Lidé se pokoušeli vylézt přes zdi. Lupiče,“ popsal. Zažil také přestřelku mezi americkými vojáky a Tálibánem, kdy byli zabiti dva bojovníci.

Kvůli přestřelce se dav u brány nakrátko rozprchl. Ghafoor se dostal do zajištěného prostoru, kde se pohybovali po zuby ozbrojení příslušníci bezpečnostních složek. „Bylo ta jako ve filmu. V zabezpečeném prostoru byl kebab, rýže a čerstvě vymačkaný pomerančový džus v turecké restauraci. Bylo to neskutečné. Jako bychom se ocitli v jiném světě,“ uvedla další evakuovaná Patouni Izaaqzaiová-Teichmannová.

Po dlouhém čekání a mnoha fámách letoun Bundeswehru nakonec odstartoval. „Je mi smutno z toho, kolik lidí čeká v Kábulu na záchranu,“ dodala.

Blamáž Německa: Prvním letem z Kábulu přivezlo sedm lidí

Svět

Do Německa ve středu ráno přiletělo přes Taškent asi 130 evakuovaných z Kábulu. Německá armáda plánuje na středu další čtyři lety do Kábulu, dosud odtud přepravila 271 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám