Hlavní obsah

Braňte si svou zemi sami, vzkázal Afgháncům Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Tálibán v pondělí ovládl už šesté hlavní město provincie, když jeho bojovníci vstoupili do Ajbaku, správního střediska provincie Samangán na severu země. Ovládli je bez bojů a nyní tlačí na nedaleké město Mazár-e Šaríf. Spojené státy v pondělí zopakovaly, že se Afghánci mají bránit sami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na jihu Afghanistánu eskalují boje mezi vládními jednotkami a TálibánemVideo: Reuters

 
Článek

„Je to jejich země, kterou mají bránit. Je to jejich boj,“ řekl v pondělí mluvčí Pentagonu John Kirby k vývoji situace v Afghánistánu, kde Tálibán od pátku ovládl hlavní města šesti provincií. „Jsou to jejich ozbrojené síly, hlavní města jejich provincií, jejich lidé, které mají bránit. A sahá to k vedení a jeho ochotě to teď ukázat.“

Mluvčí Pentagonu sice přiznal, že pozemní boje „skutečně neprobíhají dobře“, ale odmítl, že by USA poskytly další vojenskou podporu kábulskému režimu. Řekl, že by se mělo pokračovat v tlaku na diplomatické řešení eskalujícího konfliktu.

USA vyslaly do Afghánistánu bombardéry. Mají zabránit postupu Tálibánu

Svět

Americký vyjednavač Zlamy Khalilzád, který domluvil dohodu o konci války mezi Tálibánem a USA, bude podle amerického ministerstva zahraničí při rozhovorech v Dauhá tento týden „tlačit Tálibán, aby zastavil svou vojenskou ofenzívu“. Khalilzád by měl taky pomoci zformulovat mezinárodní reakci na zhoršující se situaci, kde velké obavy vzbuzují především rychle přibývající civilní oběti.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu na vyzbrojeném vozidle Humvee

Tálibán ovládl další hlavní město bez boje

V pondělí Tálibán ovládl už šesté hlavní město provincie. „Město Ajbak naneštěstí padlo do rukou Tálibánu v pondělí odpoledne,“ potvrdil listu The Guardian jeden z místních představitelů. Bojovníci Tálibánu s těžkými zbraněmi obléhali město týden. Padlo bez boje.“

Tálibán je k nezastavení. Dobyl Kundúz a krátce na to i Saripúl, drží už čtyři metropole

Blízký a Střední východ

Tálibové zveřejnili video, jak stojí v Ajbaku před hlavní správní budovou provincie Samangán. Podle jiného místního představitele město padlo, když bývalý senátor změnil stranu a se svými třemi sty muži se přidal na stranu Tálibánu.

Foto: Abdullah Sahil, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu

Tálibán se soustředil na provincie na severu, které vždy byly baštou jeho odpůrců, a nyní tlačí na největší město v oblasti Mazár-e Šaríf.

Jejich nynější ovládnutí zmenšuje šance, že by vznikla opět koalice vůdců ze severu proti Tálibánu, jako na konci devadesátých let, i když jeden z jejích vůdců Abdul Rašíd Dostúm o společném postupu už jednal v Kábulu s prezidentem Ašrafem Gháním.

Jiný místní velitel, bývalý guvernér Atta Mummanad Núr, jehož milice pomáhá bránit Mazár-e Šaríf, varoval před propagandou Tálibánu: „Nepřítel zkouší pomocí své propagandy pokřivit názor veřejnosti a vyvolat strach mezi civilní populací.” Dodal, že bude bojovat do poslední kapky krve: „Raději zemřu se ctí než v zoufalství.“

Tálibán jde po vládních úřednících

V dobytých územích Tálibán pátrá po lidech, kteří pracovali pro kábulskou vládu nebo byli v armádě. Pokud mu slíbí loajalitu, dostanou kartičku, která jim má zajistit imunitu. „Tálibán varoval lidi, že pokud budou spolupracovat s vládou, budou hned zabiti bez soudu,“ řekla Šachla, jedna z obyvatelek ovládnutého města Zarandž.

Tálibán se zmocnil opuštěných zbraní. Potřebujeme pomoc, přiznala afghánská vláda

Svět

Sama se nepřihlásila: „Mnozí to udělali, ale já ne. Nejsou důvěryhodní. Myslím, že hledají vysoce postavené představitele.“ Šachla se bojí, že by ji ukamenovali, protože pro vládu pracovala jako žena, raději utekla do Herátu. Měla štěstí, že byla v burce, protože tálibové kontrolovali jen muže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám