Hlavní obsah

USA vyslaly do Afghánistánu bombardéry. Mají zabránit postupu Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Spojené státy vyslaly nad Afghánistán strategické bombardéry B-52 a těžké bitevní letouny AC-130 Spectre, aby zastavily postup Tálibánu, který od pátku do neděle ovládl pět provinčních hlavní města včetně Kundúzu a nově i Tálikánu. Uvedl to list The Sunday Times s odvoláním na ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Bomberdér B-52 při startu

Článek

Bombardéry B-52, která byly nad Afghánistánem používány od zahájení invaze v roce 2001, startují z katarské základny Udaid. Útočily na cíle u Kandaháru, Herátu a Laškargáhu, což jsou další provinční hlavní města, která se tálibové snaží dobýt.

Do bojové mise jsou zapojena i ozbrojená bezpilotní letadla MQ-9 Reaper. Podle britského listu spolu s bitevníky AC-130 podnikají nejméně pět letů každý den.

Z americké letadlové lodi USS Ronald Reagan v Arabském moři vzlétly také stíhací bombardéry F/A-18 Super Hornet.

Foto: Profimedia.cz

Bitevní letoun AC-130 Spectre

Nálety mají zastavit rychlý postup bojovníků hnutí Tálibán, kteří od pátku ovládli postupně hlavní města provincií Nimrúz , Džauzdžán a v neděli i Kundúz a Saripúl  a nakonec i Tálikán, který je správním střediskem severoafghánské provincie Tachár. Město bylo už několik měsíců obklíčené

„Je to den ode dne horší,“ řekl listu Arab News bezpečnostní analytik Muhammad Hassan, „zrušení letů do Herátu a skutečnost, že Amerika opět začala používat B-52, nejsou dobrá znamení. Způsobí to další paniku mezi lidmi a ukazuje to, jak je nebezpečná situace.“ USA k nasazení těchto letounů vždy přistupovaly v době krizí v poli, což platí už od prohrané vietnamské války.

Tálibán je k nezastavení. Dobyl Kundúz a krátce na to i Saripúl, drží už čtyři metropole

Blízký a Střední východ

Nasazení amerických letadel navíc ukazuje, nakolik je afghánská armáda závislá na vzdušné podpoře ze strany USA. Piloti afghánského letectva jsou vyčerpaní vzrůstajícím počtem misí a nejméně sedm jich už zabili tálibové. Jakmile bylo domluveno stažení amerických sil do září, začal Tálibán rychle postupovat a nyní ovládá polovinu území

Nálety budou pokračovat i po stažení

List Sunday Times uvedl, že mu „zdroje z obrany daly najevo, že tu byl vždy záměr pokračovat s nálety po 31. srpnu”, což je datum, do kdy se mají stáhnou zbylí američtí vojáci v Afghánistánu s výjimkou těch, kteří chrání velvyslanectví. Američané už dříve uváděli, že použijí letectvo, pokud nebudeTálibán dodržovat dohody.

Tálibán získal během dvou dnů už druhé hlavní město provincie

Svět

Za nejúčinnější pro útoky proti pozemním silám se považují bitevní stroje AC-130 Spectre odvozené od čtyřmotorových transportních herculesů, které mají na palubě i děla, některé dokonce 105 mm houfnice. Obavy tálibů vždy vyvolávaly strategické bombardéry B-52, které unesou až 30 tun munice, a bezpilotní letouny MQ-9 Reaper, které nemusejí být hned odhalené, protože létají v menší výšce a jsou tišší než vícemotorové stroje. 

Foto: Profimedia.cz

Samotné nálety však nemohou postup Tálibánu zastavit, což ukázaly i případy z jiných zemí, a v hornatém prostředí Afghánistánu to platí dvojnásob. Otázkou je, jak silná je ve skutečnosti afghánská armáda.

Američané mají opustit zemi 

O zhoršující se situaci v zemi svědčí výzva amerického velvyslanectví v Kábulu, abys všichni američtí občané okamžitě opustili Afghánistánu za použití dostupných komerčních letů: „Vzhledem k bezpečnostní situaci a omezenému stavu je schopnost ambasády asistovat americkým občanům v Afghánistánu extrémně omezená, a to i v Kábulu.“

Tálibán dobyl hlavní město provincie Nimrúz a zabil mluvčího vlády

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám