Hlavní obsah

Tálibán je k nezastavení. Dobyl Kundúz a krátce na to i Saripúl, drží už čtyři metropole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Radikální islamistické hnutí Tálibán dobylo severoafghánský Kundúz, metropoli stejnojmenné provincie, která leží u hranic s Tádžikistánem. Krátce nato hnutí ovládlo i město Saripúl, správní středisko stejnojmenné provincie na severozápadě Afghánistánu. Informovala o tom v neděli agentura AFP. Od pátku se tak bojovníci Tálibánu zmocnili už čtyř správních středisek v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci afghánské armády brání Kundúz před ofenzivou Tálibánu.

Článek

Příslušníci hnutí pronikli do centra Saripúlu, který je správním střediskem stejnojmenné provincie na severozápadě země. AFP v neděli ráno s odkazem na svého zpravodaje u Kundúzu a na poslankyni ze Saripúlu uvedla, že v ulicích města se bojuje. Před desátou hodinou pak přinesla první zprávy o tom, že hnutí město ovládlo.

Tálibán v poslední době výrazně upevňuje své pozice, v posledních třech dnech ovládl už čtyři správní střediska čtyř provincií.

Kundúz je metropolí stejnojmenné provincie a leží asi 300 kilometrů na sever od Kábulu a 50 kilometrů na jih od hranic s Tádžikistánem. Od roku 2015 už třikrát padl do rukou povstalců. Ze severoafghánského města Kundúz byly hlášeny tvrdé boje mezi radikálním islamistickým hnutím Tálibán a jednotkami afghánské vlády už několik hodin.

Tálibán získal během dvou dnů už druhé hlavní město provincie

Svět

Jeden z členů provinční rady řekl, že bezpečnostní síly se stáhly směrem ke kundúzskému letišti. Podle jednoho z místních obyvatel už Tálibán postoupil na hlavní náměstí a útočí na něj letadla. Ve městě panoval naprostý chaos.

„Kundúz padl. Příslušníci Tálibánu ovládli všechny klíčové budovy ve městě,” uvedl poté zpravodaj AFP, který je poblíž tohoto města.

Tálibán začal postupovat afghánským územím s nečekanou rychlostí od doby, co se vojáci Spojených států a NATO letos na jaře začali ze země stahovat. Bojovníci tohoto islamistického hnutí, které v letech 1996 až 2001 reálně vládlo zhruba nad třemi čtvrtinami země, v pátek ovládli město Zarandž, metropoli provincie Nimrúz ležící na jihozápadě země. V sobotu se pak zmocnili Šibirchanu, správního střediska severoafghánské provincie Džauzdžán.

Reklama

Související témata:

Související články

USA přijmou tisíce dalších Afghánců

Spojené státy navýší o tisíce počet Afghánců, kterým umožní v zemi získat uprchlický status. Stát se tak má v rámci nového programu takzvané druhé priority....

Výběr článků

Načítám