Hlavní obsah

Ve Švédsku přestali léčit covid-19 antimalarikem chlorochin. Vedlejší účinky byly nesnesitelné

Novinky, tcs

Několik nemocnic ve švédském kraji Västra Götaland přestalo pacientům s nemocí podávat antimalarikum chlorochin. Podle lékařů měl příliš silné nežádoucí účinky jako křeče, bolesti hlavy či ztráta periferního vidění. Chlorochin byl považován za jednu ze „zázračných“ látek, která by na nemoc covid-19 mohla zabírat. V Čechách se testuje podobná látka hydroxychlorochin, která má však výrazně nižší vedlejší účinky.

Foto: Profimedia.cz

Tabletky Aralenu (chlorochinu)

Článek

Do látek chlorochin a hydroxychlorochin byly v posledních dnech vkládány velké naděje na základě několika studií, které popisovaly příznivý účinek těchto látek na pacienty s covid-19. Americký prezident Donald Trump je dokonce označil za „zázračné“. Léčivé účinky však prokázány ještě zdaleka nejsou. Zejména chlorochin pak vyvolává řadu závažných vedlejších účinků.

Právě z toho důvodu odstoupilo několik švédských nemocnic od podávání chlorochinu, který se ve Švédsku prodává pod obchodním názvem Alaren. „Přišly zprávy, že vedlejší účinky jsou nejspíš závažnější, než jsme si zpočátku mysleli,“ uvedl minulý týden pro list Gothenburg Post profesor Magnus Gisslén, šéf infekčního oddělení Sahlgrenovy univerzitní nemocnice.

Švédská strategie proti koronaviru. Nástup na italskou cestu nebo oprávněná sebedůvěra?

Koronavirus

„Nemůžeme vyloučit ještě vážnější vedlejší účinky, zejména na srdce. Navíc neexistuje silný důkaz, že chlorochin na covid-19 opravdu zabírá,“ vysvětlil lékař, proč jeho nemocnice a s ní i několik dalších v regionu od podávání tohoto léku ustoupila. Mezi nejhorší možné vedlejší účinky pak patří srdeční arytmie, která může u oslabených pacientů vést až k fatálnímu infarktu.

Křeče, bolesti hlavy a ztráta zraku

O vedlejších účincích se podrobně rozhovořil pro švédský deník Expressen čtyřicetiletý Carl Sydenhag ze Stockholmu, kterému byl Aralen na koronavirus předepsán. Poté, co byl 23. března pozitivně testován na koronavirus, měl brát dvě tabletky antimalarika denně.

Nasadili jsme lék na malárii. Je to nadějné, říká šéf Ústřední vojenské nemocnice

Domácí

Lépe se mu však neudělalo a k symptomům covid-19 se přidaly ještě vedlejší účinky chlorochinu. Sydenhag popisoval silné křeče, ztrátu vidění a úmornou bolest hlavy, „jako kdyby vešel do elektrárny k vysokému napětí“. V reakci na jeho reakci na lék i stockholmská nemocnice začala chlorochin používat pouze ve výjimečných případech.

Prymula varuje před preventivním užívám plaquénilu. Může způsobit ztrátu zraku

Koronavirus

„Využívání chlorochin fosfátu je denně přehodnocováno dle vývoje jednotlivých případů a pokračujících vědeckých studií. Jeho použití bylo významně redukováno a není rutinně podáván,“ uvedl listu Expressen Hedvig Glans, šéf infekčního oddělení stockholmské univerzitní nemocnice Karolinska.

Na závěry je ještě brzy

Chlorochin (CQ) je často zaměňován s druhou látkou, ke které se upínají naděje – hydroxychlorochinem (HCQ). Ačkoliv jde o látky příbuzné, nejsou identické a mohou se lišit jak účinností, tak zejména spektrem nežádoucích účinků. Obě byly původně určeny k léčbě malárie, nicméně používají se také v oblasti revmatologie k léčbě revmatoidní artritidy nebo k léčbě systémového lupusu.

Přehled léků, které by mohly fungovat v boji s Covid-19

Koronavirus

V České republice chlorochin pro svou vyšší míru nežádoucích účinků nebyl doposud součástí žádného registrovaného léčivého přípravku. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) namísto této látky preferuje užití hydroxychlorochinu.

Hydroxychlorochin je součástí léku zvaného Plaquenil, jehož účinky na nemoc covid-19 se momentálně testují i v Česku.

Česko zkouší na pacientech další experimentální lék

Koronavirus

Na závěry je však ještě brzy. Jak uvedl americký imunolog Anthony Fauci, člen týmu Bílého Domu pro boj s koronavirem, když krotil nadšená Trumpova slova, současné studie jsou prozatím neprůkazné. „Byly případy, které ukazovaly, že by antimalarika efekt mít mohla, a byly případy, které ukazovaly, že ne. Takže ve vědeckém smyslu slova si nemyslím, že bychom mohli říct, že to funguje,“ vysvětlil Fauci.

Reklama

Výběr článků

Načítám