Hlavní obsah

Ve městě bez nákazy udělali z divadla školu pro děti zaměstnanců továrny

Novinky, Kristýna Léblová
Humpolec

Tak krátkou dobu snad ještě žádné české divadlo nefungovalo. V lednu zahájila svou činnost divadelní scéna v Humpolci. Po dvou měsících šla opona dolů. Jenomže ředitelka Divadla Za komínem Kateřina Čermáková neoplakávala prázdný sál, ale zřídila v něm školu pro děti rodičů z vedlejší továrny na nábytek. Nadšených je všech deset žáků i jejich rodiče.

Foto: Divadlo Za komínem

Žáci různého věku se se svým novým kantorem Michalem Líblem v divadle učí od 16. března.

Článek

Improvizovanou školu v jedenáctitisícovém městě mezi Prahou a Brnem, kde nebyl detekovaný jediný případ nákazy koronavirem, podpořilo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a posvětila hygiena Kraje Vysočina.

„Uvědomujeme si závažnost situace a také my jsme hledali způsob, jak se v této nelehké době realizovat. Rozhodli jsme se využít naše nové divadelní prostory a pomoci zaměstnancům mateřské společnosti Artspect, a. s., jež je investorem této umělecké scény,“ řekla Právu ředitelka Divadla Za komínem.

„Zcela zdarma v prostorách divadla probíhá od 16. března 2020 výuka a dohled nad dětmi zaměstnanců. To vše v přísně uzavřeném okruhu deseti dětí, které přicházejí do kontaktu s omezeným počtem osob, především s učitelem Michalem Líblem, který se s nimi věnuje lekcím angličtiny a němčiny. Také jim pomáhá vypracovat úlohy, jež jim pravidelně zadávají učitelé jejich skutečných škol. Odpoledne se věnují volnočasovým aktivitám. Nacvičují například divadelní představení v angličtině, které by po odeznění mimořádných opatření rády předvedly,“ doplnila Kateřina Čermáková.

Děti ve věku od 6 do14 let mají k dispozici celý prostor divadla, k výuce mohou využívat projekční plátno, k hrám i pódium.

Primář Uherskohradišťské nemocnice má koronavirus, zavřeli celé oddělení

Koronavirus

Na scéně koncertoval i kytarista Stinga

„Těšíme se sem, protože tu máme dobrou partu a je tu hodně zábavy, učíme se, ale hrajeme tu i různé hry. A můžu si tady dělat úkoly s ostatními, a ne doma sama,“ pochvaluje si novou karanténní školu dvanáctiletá Sára ze 7. třídy.

Vděk neskrývají ani rodiče. „Je to velká úleva, když se po práci vrátíte domů a nemusíte zasednout s dítětem k učení a dohánět několikahodinovou školní výuku,“ hodnotí tento unikátní počin jedna z maminek Pavla Marousková.

Ředitelka humpoleckého divadla upozorňuje, že bezpečnost dětí a jejich rodin je pro ně prioritou.

„Po celou dobu činnosti naší improvizované školy se snažíme o maximální dodržování všech nařízených zásad a doporučení. V našem městě nemáme žádný případ nemoci Covid-19 a všichni si přejeme, aby to tak zůstalo,“ doufá Čermáková.

V Divadle Za komínem během pár měsíců stihla vystoupit řada souborů jako Spolek Kašpar Divadla V Celetné, Divadlo Kampa, zahrát kapela Vltava, a dokonce tu odstartoval celoevropské turné britský kytarista zpěváka Stinga, Dominic Miller.

Zeman podepsal zákony reagující na dopady epidemie koronaviru

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám