Hlavní obsah

V Praze se koronavirus objevil ve čtyřech zařízeních pro seniory

Praha
Aktualizováno

Pražští hygienici evidovali ke středečnímu odpoledni čtyři zařízení pečující o seniory, v nichž byla potvrzena nákaza koronavirem, nebo se tam u klientů objevily příznaky s tím, že čekají na výsledky testů. Jednalo se o domovy na Chodově a v Michli a léčebny dlouhodobě nemocných v Thomayerově nemocnici v Krči a v Nemocnici Sv. Alžběty Na Slupi.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Muž v Praze se chrání před nákazou koronavirem.

Článek

Počet nemocných seniorů a klientů s příznaky byl 98. Dalších 125 osob, které s nimi byly v kontaktu, bylo v domácí karanténě. Plyne to z dat zveřejněných na webu hygieniků.

V zařízeních, kde se nákaza vyskytla, hygienici zajistili otestování všech zaměstnanců a klientů, a pokud chyběly ochranné pomůcky, zařídili jejich dodávku. Hasičský sbor hlavního města také ve všech zařízeních provedl celkovou dezinfekci.

Maláčová: Senioři by měli mít v testování přednost

Domácí

Mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík řekl, že všechny testy ještě nejsou hotovy a čísla budou průběžně aktualizována. Dodal, že hygienická stanice bude sdělovat pouze souhrnná čísla bez podrobnějších údajů o situaci v jednotlivých zařízeních.

Vyčleněná lůžka v nemocnicích

Vláda pro izolaci starších pacientů s lehčími příznaky vyčlenila 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v Lázních Toušeni u Prahy a v Těchoníně na Orlickoústecku.

Nemocní senioři v Lázních Toušeni místní zaskočili

Koronavirus

Podle informací hygieny nicméně bude muset část nakažených seniorů zůstat v izolaci přímo v zařízení, kde jsou.

„Klientům, kterým zdravotní stav dovolí v daném zařízení setrvat, by neindikovaný přesun nebyl ku prospěchu. Nutné je rovněž vzít do úvahy, že například Lázně Toušeň nejsou kapacitně vybaveny na péči o ležící a zcela nesoběstačné pacienty, byť s lehkým průběhem onemocnění,” uvedli hygienici.

Pitva sestry z Thomayerovy nemocnice potvrdila náhlé úmrtí

Koronavirus

Z 98 nakažených seniorů tak 64 zůstane v izolaci tam, kde jsou, a 34 s již potvrzenou diagnózou bude přesunuto do vyčleněných nemocnic. Dalších 71 jich zůstane v daném zařízení v karanténě. V případě personálu šlo 26 nakažených zaměstnanců do domácí izolace, dva byli hospitalizování a 54 jich je v domácí karanténě.

Podle dřívějších informací se na klinice geriatrie a následné péče Thomayerovy nemocnice nakazilo 24 seniorů, osm sester a jedna lékařka. Domov na Chodově v pondělí měl deset nakažených seniorů. Dalších šest se podle informací z minulého týdne nakazilo v Michli, čtyři z nich zemřeli.

Seniora v obchodě zbili, nevypadal starší 65 let. Policie obvinila tři lidi

Krimi

Nemocnice Sv. Alžběty Na Slupi, která funguje primárně jako léčebna dlouhodobě nemocných, zatím oficiálně nákazu nepotvrdila. Podle informací ČTK však odtud byl do Nemocnice Na Bulovce přivezen 95letý muž, který jako první nakažený koronavirem v Česku v neděli 22. března zemřel.

První případy nákazy v zařízeních pro seniory se objevily 25. března, a to v Krči. Mimo Prahu pak v Litoměřicích a v Břevnici u Havlíčkova Brodu. Několik seniorů s potvrzenou nákazou zemřelo.

V Česku bylo k čtvrtečnímu ránu 3604 potvrzených případů nákazy koronavirem, 61 nakažených se vyléčilo a 40 jich zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám