Hlavní obsah

Stany prázdné, ale zájemce bez příznaků odmítají

Právo, Stáňa Seďová

Nové posily laboratoří ze soukromého i akademického sektoru rozjely na plno v pátek testování lidí na onemocnění koronavirem. Soňa Peková ve své laboratoři také testovala, přestože jí hygienici žádné vzorky neposlali. Má totiž samoplátce, kteří si vzorek odeberou sami.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Provizorní odběrového místo v Nemocnici Na Bulovce.

Článek

Na odběrových místech jsou totiž tito lidé odmítáni s tím, že k nim mohou jen indikovaní jedinci. A tak houf ustrašených bezpříznakových lidí marně prosí o odběr ve stanu, kde třeba nemusí být ani noha, jen odborníci a potřebný materiál.

„Už testujeme, za celý den to bude, myslím, asi padesát lidí. Ale stále se nám nepodařilo přesně domluvit s naší spádovou hygienou v Kladně. Takže zatím máme jen samoplátce. Je to lepší než čekat, ale věřím, že se ty zmatky brzy vyřeší,“ hlásila Právu v pátek odpoledne Soňa Peková z laboratoře Tilia.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Lidé ze Středočeského kraje jí jeden po druhém popisují nešťastnou situaci právě před kladenskou nemocnicí. Instrukce odebírat vzorky pouze indikovaným pacientům, tedy těm, které pošle praktik nebo hygiena, mají všude stejné.

„Obracejí se na mě lidé, kteří na odběrových místech neuspěli. Takových je 99 procent. Přišli k odběrovému stanu v Kladně, kde bylo zcela prázdno. Čekají tam na indikované pacienty. A tak jim vzorek odebrat odmítli. To je hrozné potlačování lidské důstojnosti. Přitom by i stačilo jim dát do ruky stěrku. Je to ponižující. Nechtěla bych to vůbec vidět a jsem ráda, že nemám potřebu tam jít a tohle zažít,“ komentuje dění na odběrových místech Peková.

Lidé bez příznaků mohou být nejvíc nakažliví

Podle nedávné německé studie jsou přitom lidé nakažení nemocí COVID-19 nejnakažlivější právě ještě předtím, než se u nich příznaky objeví, a pak v prvním týdnu nemoci.

Koronavirus je nejnakažlivější, než se objeví příznaky, ukázal německý výzkum

Koronavirus

Podle informací přednosty Kliniky infekčních chorob Nemocnice na Bulovce Jiřího Beneše a vedoucího AIDS Centra kliniky Ladislava Machaly, které zveřejnil Státní zdravotní ústav,  vylučuje nemocný s COVID-19 koronavirus už den před příznaky. Ty mohou být navíc i mírnější než horečka nad 38 stupňů, často nenápadné jako mírná bolest v krku a kašel.

Virus vylučuje nemocný už den před příznaky, říkají lékaři z Bulovky

Koronavirus

Odběr si udělají sami

Laboratoř Tilia se vrátila k předešlé praxi. Zájemce si tak vzorek odebere sám, bezpečné ho zabalí a předá z ruky do ruky.

„Pacienti si odběr zařídí sami. Já je jen instruuji. Stejně to děláme i u veterinárních testů, kdy instruuji chovatele. Prostě provedou odběr. Není to žádný problém, zvládne to udělat každý. A k obavám z naší strany není důvod, jsou to bezpříznakoví pacienti, přivezou nám svůj vzorek do laboratoře a předají dle protokolu,“ popisuje Peková postup laboratoře.

CIA před blížící se nákazou varovala už v lednu. Trump to nebral vážně

Koronavirus

„My je tedy v tuto chvíli bereme jako samoplátce. Vytisknou si žádanku u nás na webových stránkách, předají nám výtěr a až poté obdrží fakturu. Neplatí předem. Výsledky se snažíme mít do šesti hodin. Samozřejmě, jde-li to ve večerní várce, necháváme informaci na ráno. Cena je stejná jako předtím, 1264 korun.“

Problém s odběrovými místy ještě zbývá dořešit také akademickým pracovištím. V pátek dal Státní zdravotní ústav zelenou třem laboratořím. „Díky výborné spolupráci se SZÚ a jeho velmi kvalifikovanému, nebyrokratickému postoji, zejména spolupracujeme s doktorkou Barborou Mackovou, získala souhlas s prováděním testů už tři akademická pracoviště – Ústav molekulární medicíny při LF University Palackého, CEITEC-Masarykova univerzita a Paraziologický ústav Jihočeského biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích,“ oznámil Jan Konvalinka, hlavní koordinátor aktivit.

Akademici vymýšlejí i snadnější odběr

Tím práce vědců na boji proti zákeřné nemoci Covid-19 nekončí. „Několik ústavů v Praze pracuje na vývoji metod, které by nahrazovaly nedostatkové komerční kity (testovací sady, pozn. red.) a umožňovaly velké zvýšení kapacity pro testování. Chceme ocenit velké úsilí řady fakult, vědeckých ústavů i jednotlivců, kteří se hlásí ke spolupráci. Všechny velkorysé nabídky pomoci registrujeme a budeme přemýšlet, jak jich využít. Pracujeme dál,“ slibuje prorektor Univerzity Karlovy pro vědeckou činnost a přední vědecký pracovník Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám