Hlavní obsah

Slovensko se kvůli koronaviru stáhlo do ulity, nepouští do ní ani Čechy

Právo, Ivan Vilček
Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Slovensko v pátek ráno uzavřelo své hranice s Českem, Rakouskem, Maďarskem a Ukrajinou. Policisté na hraničních přechodech pouštějí na slovenské území pouze kamiony a občany Slovenska s trvalým nebo přechodným pobytem na území Slovenské republiky. Hranice s Polskem jsou otevřené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kontroly na česko-slovenských hranicíchVideo: AP

 
Článek

Policisté na hraničním přechodu Petržalka-Rajka nepustili vůz s maďarskou poznávací značkou, i když za volantem seděl Slovák s trvalým bydlištěm na Slovensku. „Moje spolujezdkyně je občanka Maďarska. Tak ji odvezu domů a vrátím se na Slovensko sám,“ vysvětlil Martin.

Na dálničním hraničním přechodu Lanžhot–Kúty s Českou republikou se kvůli opatřením zavedeným slovenskou stranou tvořily ráno až čtyřkilometrové kolony. Doprava byla vedena jen v jednom jízdním pruhu a v koloně stály většinou kamiony.

Vláda absolutně zavírá hranice

Domácí

Karanténa jako strašák

Tomáš si na obživu vydělává v rakouském nákupním středisku Parndorf, ale bydlí v Bratislavě. „Mám nastoupit do práce v pátek i v sobotu. Pokud mě však budou v pátek při návratu domů kontrolovat a nařídí mi 14denní domácí karanténu, tak opravdu nevím, co budu dělat dál. Snad to ukecám, ale pro jistotu vezmu s sebou pracovní smlouvu, abych měl o argument navíc,“ svěřil se.

BEZ KOMENTÁŘE: Mimořádné opatření proti koronaviru na SlovenskuVideo: Policie SR

Slovensko zavřelo hranice pro všechny cizince

Koronavirus

Robert bydlí v rakouském Salcburku a ve čtvrtek přijel na návštěvu své 88leté maminky do Bratislavy. „Stihl jsem to jen tak tak. V pátek by mě už nepustili přes hranice. Když se v roce 1989 otevřely hranice, ve snu by mě nenapadlo, že může dojít k podobné situaci,“ kroutí nevěřícně hlavou Robert.

Na Slovensku vyhlásili mimořádnou situaci

Koronavirus

Bohuš ze Senice zavedená opatření schvaluje. „Je dobré, že naše vláda na nic nečekala a zavedla tvrdá opatření. Snad se nám podaří vyhnout situaci, jaká teď panuje v Itálii,“ dodal. Učitelka Gabriela bude mít dalších 14 dní volno, avšak netěší se. „Jsem vyděšená z toho, co se děje u nás i ve světě. Dcera žije na severu Itálie, kde je to moc špatné. Mám o ni strach. Snad se situace u nás, v Itálii a všude ve světě zlepší,“ vyslovila naději.

Slovensko od pátku přerušilo mezinárodní leteckou vlakovou i autobusovou dopravu. O víkendu budou uzavřena nákupní centra, otevřené zůstanou pouze potraviny, drogerie a lékárny. Od pondělí budou zavřeny všechny školy minimálně na 14 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám