Hlavní obsah

Sharp bude místo televizorů vyrábět roušky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Roušek a respirátorů je celosvětový nedostatek, kvůli čemuž letí ceny raketově nahoru. Pomoci zklidnit trhy se rozhodla společnost Sharp, která předělá jednu ze svých továren v Japonsku. Nově se tak v ní budou místo televizorů vyrábět právě ochranné pomůcky, především tedy obličejové masky.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Dívky s maskami v Tokiu

Článek

K podobnému kroku přistoupil před časem také výrobce iPhonů Foxconn, který velmi pohotově spustil linky na výrobu roušek. Podnik již zkraje února avizoval, že díky změně bude schopen vyrábět až dva miliony roušek denně.

Ani to ale evidentně na vzrůst celosvětové poptávky nestačí. Právě proto se do byznysu s ochrannými prvky pouští i další společnosti, jako je například Sharp. Ten by měl být schopen jen s pomocí japonské továrny ještě v průběhu března vyrábět 150 až 500 tisíc masek denně.

Koronavirus: Výrobce iPhonů Foxconn spouští linky na roušky

Ekonomika

V asijských zemích se obzvláště v zimních měsících roušky a obličejové masky běžně používají, aby lidé zamezili šíření nakažlivých nemocí. V současnosti je však poptávka především po respirátorech tak vysoká, že výrobci nezvládají uspokojit poptávku ze strany lidí, firem ani organizací.

Instituce i jednotlivci totiž ochranné pomůcky skupují ve velkém v obavách ze šíření koronaviru. Proti koronaviru jsou účinné pouze respirátory s třídou FFP3, poptávka je nicméně výrazně vyšší i po dalších obličejových maskách.

Elektronika podraží

Rozhodnutí Sharpu se nicméně může negativně podepsat na ceně elektroniky. Kvůli koronaviru totiž nezvládají asijské továrny uspokojit poptávku trhu nejen po obličejových maskách, ale ani po jednotlivých komponentách, a tak ceny letí směrem vzhůru. Na to pochopitelně v dohledné době zareagují i samotní výrobci elektroniky.

Podle serveru Digitimes se aktuální problémy pro výrobce již podepsaly na cenách flashových pamětí, které jsou nezbytné pro výrobu počítačů, notebooků, tabletů, ale například i chytrých telefonů. Jejich ceny zatím vzrostly jen o jednotky procent, ale jak se bude zvyšovat nedostatek komponent, cena ještě poroste.

V současnosti výrobci a prodejci žijí ze skladových zásob komponent, a tak to není na výsledných cenách pro koncové zákazníky poznat. To se ale pravděpodobně v dohledné době změní, neboť nic nenasvědčuje tomu, že by se situace v asijských továrnách vrátila nějak promptně k normálu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nových iPhonů je nedostatek. Kvůli koronaviru

Společnost Apple přiznala, že nezvládne naplnit výhled tržeb pro druhé finanční čtvrtletí, které si stanovila minulý měsíc. Hlavním důvodem je výpadek dodávek...

Koronavirus drtí technologický trh

Výrazný pokles výroby a s tím související propady prodejů. Taková je prognóza pro technologický trh v souvislosti s šířením koronaviru. Podle odhadů analytické...

Výběr článků

Načítám