Hlavní obsah

Microsoft kvůli koronaviru nesplní vytyčené cíle

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Microsoft je dalším technologickým podnikem, kterému se s největší pravděpodobností nepodaří splnit vytyčené obchodní cíle pro toto čtvrtletí. Softwarový gigant totiž očekává, že se v souvislosti s šířením koronaviru dramaticky propadnou prodeje počítačů v celosvětovém měřítku.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Logo společnosti Microsoft

Článek

Vedení Microsoftu původně odhadovalo, že obraz divize osobních počítačů, která kromě hardwarových produktů zahrnuje například i operační systém Windows, se bude ve třetím finančním čtvrtletí pohybovat v rozmezí osobních počítačů 10,75 až 11,15 miliardy dolarů, tedy v přepočtu zhruba 250 až 259 miliard Kč.

Takto nezvykle vysoké rozpětí podnik uvedl v lednu především proto, že již počítal s tím, že šíření koronaviru ovlivní výrobu v Číně. Nyní však zástupci softwarového gigantu přiznali, že i tyto odhady byly příliš optimistické. Nový odhad však nezveřejnili.

Hlavní problém je v tom, že koronavirus v Číně ochromil celou řadu továren. Ve skluzu jsou dodávky objednaných součástek, což se pochopitelně netýká pouze Microsoftu, ale celého technologického trhu.

Koronavirus nahrává Samsungu, vyrábí totiž ve Vietnamu

Mobil

Problémy má i Apple

Již minulý týden například snížila odhady svých zisků také společnost Apple. Původně tento podnik plánoval, že ve druhém čtvrtletí vydělá 63 až 67 miliard dolarů (1,4 až 1,5 bilionu korun). Minulý týden však zástupci amerického technologického gigantu uvedli, že takový cíl je nesplnitelný, neboť výpadky v dodávkách iPhonů jsou větší, než se původně předpokládalo.

Firma sice vyrábí jablečné telefony v provincii Chu-pej, která je mimo ohnisko nákazy nového koronaviru, ale v Číně se výroba kvůli nemoci vrací do normálu jen velmi pozvolna. Navíc i odbyt telefonů v nejlidnatější zemi světa také vázne, přitom právě Čína je pro Apple jedním z nejdůležitějších světových trhů.

Na konci loňského roku se Apple vyhoupl na první příčku nejúspěšnějších prodejců chytrých telefonů. Právě koronavirus by ale mohl americký podnik o toto prvenství připravit, neboť vysokou poptávku po iPhonech se pravděpodobně nepodaří naplnit.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám