Hlavní obsah

Přehledně: Jak vláda nakonec změnila podmínky příspěvku pro OSVČ

– Praha
Novinky, Renáta Bohuslavová

Ministerstvo financí po vlně kritiky změnilo parametry příspěvku pro OSVČ. Nově by tak na podporu ve výši 25 tisíc korun za dobu od 12. března do konce dubna měli dosáhnout všichni OSVČ na hlavní i vedlejší poměr, pokud nejsou zaměstnáni, bez ohledu na výši nebo pokles příjmu v roce 2019. Návrh v pondělí podpořil sněmovní rozpočtový výbor, a v úterý o něm tak budou hlasovat poslanci.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Nově tak už neplatí podmínka 10procentního propadu v příjmech za období leden až březen 2020 k tomu samému období roku 2019. Nárok na státní příspěvek totiž měli mít pracující jako OSVČ pouze za předpokladu, že by měli letošní příjmy (od ledna do poloviny března) od 10 procent nižší než v loni za stejné období.

Právě tato podmínka řadu podnikatelů limitovala v tom, aby na peníze dosáhli.

Podmínky jsou podrazácké. Stát s námi vyběhl. Příběhy OSVČ bez práce a bez pěněz

Domácí

Stejně tak ministerstvo financí zrušilo podmínku, podle které museli mít podnikatelé v loňském roce hrubé roční příjmy vyšší než 180 tisíc korun.

O 25 tisíc korun od 12. března do konce dubna tak může podle návrhu vlády žádat:

  • OSVČ, která vykonává svou činnost jako hlavní
  • OSVČ, která vykonává svou činnost jako vedlejší. Jde o invalidní a starobní důchodce, podnikatele na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo pečující o postiženou osobu
  • Studenti
  • OSVČ, kteří pobírá ošetřovné
  • OSVČ, kteří pracují navíc na DPP nebo DPČ
  • OSVČ jako zaměstnavatelé
  • OSVČ, kteří doloží čestné prohlášení se splněnými podmínkami

O peníze mohou žádat ti, kteří byli aktivní ke dni 12. března 2020. Případně ti, jejichž činnost byla přerušena kdykoliv po 31. srpnu 2019 (sezónní podnikání).Ti, co si tak založili živnost po 12. březnu, nárok nemají.

Žádat budou moct podnikatelé od 15. dubna, a budou tak dělat na svém finančním úřadě a ideálně elektronicky přes daňový portál. A celkově budou moct žádat pouze do konce června.

O ošetřovné už zažádalo téměř 13 tisíc OSVČ

Koronavirus

Podmínkou ale zůstává, že žadatelé nesmí být přihlášeni na Úřad práce a čerpat podporu v nezaměstnanosti, nesmí být v hmotné nouzi nebo pobírat příspěvek na bydlení.

Jak pomáhají živnostníkům vlády v zahraničí? V Británii jim dají třikrát přes 76 tisíc

Ekonomika

Všechny výše popsané parametry jsou návrhem vlády a jejích poslanců. Ti budou o celé věci společně s těmi opozičnímu rozhodovat v úterý. Je tak ještě možné, že dojde k nějakým dílčím změnám.

Ministerstvo financí počítá s tím, že by nárok mohlo uplatnit až 700 000 OSVČ, což předpokládá rozpočtový dopad ve výši až 17,5 miliard korun.

ODS chce 30 tisíc

ODS například navrhuje, aby výše příspěvku byla až 30 tisíc korun. Oněch pět tisíc může být podle jejího poslance Martina Kupky pro některé z podnikatelů zcela zásadních.

Dále také navrhují, aby osoby samostatně výdělečně činné mohly žádat o kompenzační bonus prostřednictvím e-mailu. Mělo by to podle nich zabránit tomu, aby ti, kteří nemají třeba datovou schránku, nemuseli chodit osobně na finanční úřady. To ale zatím ministryně financí nepodpořila, jelikož by došlo k zahlcení kapacit státní správy.

Pětice poslanců z klubů ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů chce živnostníkům kompenzovat i 80 nebo 100 procent výdajů na nájemné po celou dobu omezení nebo přerušení činnosti. Návrh se týká těch, kterým stát zakázal produkovat nebo je v tom výrazně omezil.

Reklama

Výběr článků

Načítám