Hlavní obsah

Pomoct umějí Češi do pěti minut

Právo, Stáňa Seďová

Nejvíc probíranými tématy mezi lidmi, kteří potřebují pomoc, a dobrovolníky, kteří ji nabízejí, jsou roušky a nákupy. Skupinou, která je zatím nejpočetnější, jsou Dobrovolníci pro lidi ohrožené koronavirem. Jejich stránka na sociální síti vznikla v minulou sobotu a sdružuje více než 3,5 tisíce lidí.

Foto: Facebook

Nejvíc probíranými tématy mezi lidmi, kteří potřebují pomoc, a dobrovolníky, kteří ji nabízejí, jsou roušky a nákupy

Článek

V úterý ráno pak byl spuštěn web Dobro.cz, kde by se měly nyní všechny dobrovolnické skupiny sdružovat. Na jednom místě, se tak bude potkávat nabídka a poptávka tisíců Čechů.

Paní napsala, že je onkologická pacientka, do pěti minut měla deset nabídek s pomocí
Pavel Schuster, dobrovolník 

„Lidé si chtějí pomáhat. Je skutečně až dojemné, kolik lidí se bez nároku na odměnu aktivně ptá, nabízí pomoc. Je to obrovský motor a motivace i pro ostatní. A mezi tisíci těchto lidí nenajdete nikde výtky, nadávky, vše jde stranou. Všichni jsme na tom stejně a teď se ukazuje, jak skutečně hodní a ochotní dokážeme být. Když si nepomůžeme my, tak nikdo,“ popisuje dění ve skupině Pavel Schuster, který zajišťuje technickou podporu jako dobrovolník.

„Například napsala jedna paní, že je onkologická pacientka z Prostějova, do pěti minut měla deset nabídek s pomocí,“ uvedl Schuster.

Chcete pomoci těm, kteří pomáhají? Vznikají sbírky na podporu dobrovolníků

Koronavirus

„Skupinu založila Tereza Stárková s přáteli, mě oslovili a od té doby nic jiného nedělám. Nyní je nejvíce poptávaná pomoc s rozvozem jídel a šitím roušek. O to stále lidé prosí nejčastěji,“ dodává IT specialista.

A pomáhají i ti, kteří nejsou nikde sdružení. Příkladem je chlapec asijské národnosti, který v ulicích Jihlavy rozdával roušky.

„Zrovna vystupovala dcera z MHD, jela od babičky a měla na puse jen šálu. Právě jsem v tašce lovila roušku, kterou jí ušila druhá babička. Kluk s úsměvem přišel a podal mi roušku. Když jsem se ptala, kolik mu mám dát, řekl že nic. Kdo to byl, ptala jsem se dcery, trochu vykuleně. A ta desetiletá holka naprosto bez váhání odpověděla, že člověk s dobrým srdcem,“ podělila se o svůj zážitek z jihlavské ulice Olí Štrejbarová ve skupině dobrovolníků.

Dobro.cz jen pomoc zdarma

Od úterního rána začal postupný přesun dobrovolnických skupin i jednotlivců na webové stránky Dobro.cz společnosti LMC, která vlastní mj. portály Jobs.cz a Prace.cz.

„Odteď se mohou snadno propojovat organizace i jednotlivci, kteří nyní naléhavě shánějí dobrovolníky nebo materiální pomoc, s lidmi, již chtějí nezištně pomocnou ruku nabídnout. Tento web je určen výhradně pro zveřejnění poptávek a nabídek pomoci bez nároku na finanční odměnu.

Státem zabavené respirátory v Lovosicích byly Červeného kříže. Mířily do Itálie

Koronavirus

Služba je celá k dispozici bezplatně. Poptávky s konkrétní adresou se navíc brzy objeví také uživatelům v aplikaci Práce za Rohem, kterou nyní používá zhruba 500 tisíc lidí pro celé Česko. Tým, který na Dobro.cz pracuje, jej bude v následujících hodinách a dnech dále vylepšovat,“ řekl Právu Tomáš Ervín Dombrovský z LMC.

Důkazem, jak moc to vzali ochotní lidé, kteří ve svém volném čase běžně nešijí, vážně a seriózně, je obrovský nárůst zájmů nejen o nákup látek, ale i šicích strojů, jež pomalu z českých domácností mizí.

Jeden z největších českých e-shopů MALL hlásí raketový nárůst prodeje šicích strojů. Za jediný den se jich prodalo tolik jako během týden předtím.

Reklama

Výběr článků

Načítám