Hlavní obsah

Chcete pomoci těm, kteří pomáhají? Vznikají sbírky na podporu dobrovolníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrovolníci, díky nimž se mimo jiné celé Česko zahalilo do podomácku šitých látkových roušek, mohou získat náhradu některých nákladů spojených se svou prací. Začaly totiž vznikat sbírky na jejich podporu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sochy Tomáše a Jana Antonína Bati ve Zlíně v době koronavirové pandemie.

Článek

Šijí roušky a rozdávají je. Nakupují těm, co jsou v nejpřísnější karanténě či v rizikové skupině. Nebo třeba dovezou strážícím policistům vodu. Za své peníze, ve svém volném čase a neviditelnému nepříteli ve vzduchu navzdory.

Lidé ujíždějí z uzavřených oblastí na Olomoucku. Chytat je pomáhá i vrtulník

Koronavirus

Do dobrovolnické práce se pustil v Česku kdekdo a spousta lidí je na jejich pomoc doslova odkázána. A právě těmto dobrovolníkům mají pomoci sbírky - zaplatit jim část nákladů na palivo či na materiál.

Jednu takovou spustily Nadační fond pomoci a Nadace Karla Janečka; jmenuje se „Laskavost plodí laskavost” a běží na platformě znesnáze21, která se zabývá charitativním crowdfundingem.

Do další se pustila nadace ADRA, která svou sbírku popsala jako určenou na pomoc seniorům a lidem, kteří se ocitli v izolaci. Na rozdíl od té první bude dobrovolníky i koordinovat.

Jistou formu pomoci nabízí také sbírka se jménem „Energii Lékařům”. Podle svého jména neslouží k pomoci dobrovolníkům, nýbrž lékařům. Za příspěvky kupuje energeticky hodnotné, ale rychlé jídlo a rozdává ho právě lékařům.

„Je skvělé, že se v této pro všechny vážné situaci našly tisíce dobrovolníků, kteří nezištně pomáhají lidem ve svém okolí. Dobrovolníci nosí potraviny a léky seniorům i jiným ohroženým skupinám. Laskavost plodí laskavost a mě těší, že my všichni jim můžeme touto sbírkou pomoci,“ poznamenal matematik a mecenáš Karel Janeček, který stojí za první sbírkou.

Nejezděte na chaty a chalupy a zůstaňte doma, vyzývá Vojtěch

Koronavirus

„V současné chvíli máme k dispozici téměř 500 prověřených dobrovolníků, kteří jsou připraveni pomoci seniorům, kteří žijí v osamění a nemají možnost si v současné situaci zajistit nákupy,“ cituje nadace ADRA na svém webu vedoucí ostravského dobrovolnického centra Dagmar Hoferkovou.

Organizujete také sbírku na pomoci lékařům, záchranářům, policistům, hasičům, armádě či i dobrovolníkům z řad civilistů? Kontaktujte nás na e-mailu covid@novinky.cz.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám