Hlavní obsah

Nemocnice omezují zbytnou péči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v Česku přibývá čím dál rychleji, vláda proto od pondělka zavedla ještě přísnější opatření, než jaká platila dosud. Počet nakažených se v Česku zvýšil na 344. Přísnější opatření zavádějí i další země v Evropě i jinde ve světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koronavirus ve světěVideo: Reuters

 
Článek

On-line reportáž byla ukončena

23:03 -  Bílý dům vyhlásil celostátní doporučení pro Američany zaměřená na zpomalení šíření epidemie koronaviru. Prezident Donald Trump však prohlásil, že se země nechystá uzavírat své hranice, ani vyhlašovat celostátní karanténu. Dodal, že pokud vše půjde dobře, skončí nejhorší část epidemie v červenci či v srpnu, informovala agentura Reuters. Celý článek

21:43 - Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím omezit zbytnou zdravotní péči. Mají nechat kapacity volné pro pacienty s nemocí COVID-19. Poskytovatelé zdravotních služeb akutní lůžkové péče omezí plánované zdravotní výkony na míru nezbytně nutnou.

„Tímto opatřením připravujeme kapacity nemocnic na očekávané pacienty s koronavirem. Velmi doufám, že nebudou potřeba, nicméně připravenost nemocnic je naprosto klíčová a my nic nepodceňujeme. Toto opatření je jedním z důležitých předpokladů zvládání dopadů infekce na území České republiky,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

21:24 - Americké akcie utrpěly nejprudší pokles od roku 1987 kvůli obavám z recese v důsledku koronaviru. Dow Jonesův index se propadl o téměř 13 procent.

21:06 - Ekonomika Spojených států kvůli koronaviru možná směřuje do recese. Uvedl to prezident Donald Trump. Slíbil pomoc americkým aerolinkám.

21:02 - Pondělní uzavření obcí na Olomoucku je raritní opatření, na úrovni větších městských aglomerací podobná omezení nebudou. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

"Nechceme sahat ke karanténním opatřením plošného rázu. Tady to však namístě bylo, protože bylo 25 nemocných v poměrně malé komunitě, přes 1000 kontaktů. Proto bylo sáhnuto k tomuto opatření. Určitě taková opatření nebudou na úrovni větších městských aglomerací," řekl Prymula.

Vláda se podle něho zabývala situací firem, které zůstaly v uzavřeném území. "Podařilo se to snad vyřešit k 16:00. Je tam koridor, kterým mohou najíždět zaměstnanci do prostor, kde mohou pracovat mimo tuto karanténu. A nemělo by dojít ke kontaktu s těmi, kteří jsou v té lokalitě," dodal náměstek.

20:48 - Vláda vyčlení další miliardu korun na program bezúročných půjček pro podnikatele. Jen za dnešek bylo přijato 437 žádostí ve výši 800 milionů korun.

20:44 - Ministryně Dostálová vyzve Evropskou komisi, aby příjemcům umožnila proplácet dotace v současném programovém období o rok déle, tedy až do roku 2024.

20:23 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) popřel spekulace o tom, že taxikář nakažený koronavirem zemřel. „Není to tak, pacient je v Nemocnici Na Bulovce ve stabilizovaném stavu, byť na ventilaci,” řekl na večerní tiskové konferenci.

Zároveň potvrdil, že na plicní ventilaci byl napojen další člověk s nákazou COVID-19. Podle Vojtěcha jde o ženu ročník 1943, hospitalizovaná je v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích.

20:22 - Vláda udělala výjimku ze zákazu prodeje ubytovacích služeb pro cizince do doby opuštění ČR či cizince s pracovním povolením na území ČR.

20:21 - Hranice schengenského prostoru se od úterního poledne kvůli šíření koronaviru na 30 dní uzavřou, oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron.

20:14 - Francie od úterního poledne omezí kvůli šíření koronaviru pohyb obyvatel, řekl Macron. Odloží se také druhé kolo místních voleb plánované na neděli.

20:13 - Vláda doporučila seniorům nad 70 let, aby nevycházeli z domovů. Zakázala obyvatelům domovů pro seniory opouštět areál, řekl premiér Babiš.

20:09 - Po pacienty s koronavirem budou připraveny pražská Nemocnice na Homolce a brněnská U svaté Anny. Chystají tam lůžka s ventilátory, uvedl premiér.

19:48 - Stavební společnost Eurovia zastaví kvůli koronaviru všechny stavební práce na dálnicích po dobu 14 dní. Podle ŘSD hrozí zastavení i dalších staveb.

19:44 - Ruská vláda se rozhodla zakázat od středy vstup do země občanům jiných států i osobám bez státní příslušnosti. Opatření bude platit až do 1. května.

19:29 - Ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral se omluvil redaktoru Novinek Pavlu Jaňurkovi za to, že nemocnice původně novináři odmítla provést test na koronavirus, i když měl příznaky a dostal se do kontaktu s nakaženými. Nemocnice tak učinila až po medializaci případu, test u redaktora potvrdil koronavirus (více o případu v článku zde).

19:14 - Počet obětí nemoci Covid-19 překročil sedm tisíc, je jich 7057.

19:13 - V Praze je podle hygienické stanice 116 potvrzených případů nemoci COVID-19. Od dnešního rána do 17:00 bylo potvrzeno 20 nových případů.

19:05 - Kanada uzavře svoje hranice pro všechny cizince kromě občanů USA. Omezení se netýká obchodu, oznámil premiér Justin Trudeau.

19:03 - Počet obětí v Británii stoupl na 53.

18:39 - V Německu musí zavřít všechny bary, kluby, divadla, zoo, veřejné plovárny, hřiště či nevěstince. Potvrdila to večer německá kancléřka Angela Merkelová. Obchody s potravinami nebo lékárny zůstanou otevřené. Kancléřka podle agentury Reuters zdůraznila, že vláda bude usilovat o to, aby soubor opatření na zpomalení postupu epidemie nového koronaviru měl co nejmenší dopad na ekonomiku.

18:15 - Počet obětí Covid-19 překročil v Itálii 2000, uvedla agentura ANSA.

18:05 - Británie od úterka zakáže akce s velkou účastí. Premiér Boris Johnson řekl, že se lidé mají vyhnout kontaktu s ostatními a měli by pracovat z domova.

18:04 - Rumunsko a Arménie se připojily ke státům, jež se rozhodly v rámci boje proti šíření nákazy koronavirem SARS-CoV-2 vyhlásit stav nouze. V Rumunsku se  zatím jen zavírají školy, naproti tomu Arméni mají hned omezené shromažďování a nemohou ze země vyjíždět.

18:03 - Česko má 344 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, první tři lidé se vyléčili. Od rána přibylo 46 nových případů. Testů bylo přes 5000, uvedlo na webu ministerstvo zdravotnictví.

18:01 - Španělsko kvůli šíření koronaviru uzavírá od půlnoci hranice, Turecko od zítřka uzavře některé veřejné prostory, provozovny a kulturní zařízení. Pozastavilo také společné modlitby v mešitách.

17:55 - Policii na státních hranicích od večera posílí 941 vojáků. S policisty budou v kombinovaných hlídkách střežit 29 hraničních přechodů a hraničních úseků. Vojáci se budou střídat po 12 hodinách. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. O povolání vojáků na pomoc policii rozhodla vláda v neděli.

17:52 - Indie izoluje od úterý hlavní město Dillí. Zakázána jsou shromáždění více než padesáti lidí. Hotely se mění v karenténní zařízení. V zemi je 114 nakažených.

Rusnok: Ekonomiku čeká razantní útlum

Ekonomika

17:13 - Pozitivní test na koronavirus má předseda katalánské vlády, separatista Quim Torra. Symptomy se u něj projevily v neděli, krátce poté, co se nákaza prokázala u jeho zástupce Pereho Aragonése.

17:08 - Do konce března se kvůli šíření koronaviru zastaví přechod na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2. Nebudou se vypínat žádné vysílače.

17:07 - V Německu se koronavirem nakazilo více než 6600 lidí a 16 infikovaných zemřelo, uvedla agentura DPA. Nejvíce postižené je Severní Porýní-Vestfálsko.

17:00 - Slovenský premiér Peter Pellegrini uvedl, že v pondělí se v zemi objevilo 11 nových případů koronaviru a celkový počet tak stoupl na 72. „1523 vyšetření bylo negativních,“ dodal Pellegrini.

16:49 - Liberecký kraj zrušil od pondělních 16:00 veškerou odkladnou péči nejen ve všech nemocnicích, ale také v ordinacích praktických, dětských a zubních lékařů, ale například i gynekologů a v ambulancích všech ostatních specialistů, jako jsou kardiologové, kožní specialisté nebo fyzioterapeuti. Týká se to operačních výkonů i naplánovaných vyšetření. Po jednání krizového štábu o tom informoval liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

16:18 - Evropská unie dočasně zakáže občanům cizích zemí vstup do schengenského prostoru s výjimkou nezbytných případů, řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zákaz bude platit 30 dnů.

16:11 - Německá vláda oznámila, že se uzavřou všechny obchody, které neprodávají potraviny, nápoje, léky a drogistické zboží. Otevřena zůstanou kadeřnictví, pošty, prádelny a potřeby pro živočichy a rostliny. 

15:47 - Kvůli preventivním opatřením v souvislosti se šířením nového typu koronaviru jedná vláda formou videokonference. Kromě plánovaného programu se ministři zabývají opatřeními proti šíření epidemie koronaviru.

Podle zpravodajky ČTK je ve Strakově akademii pouze předseda vlády Andrej Babiš (ANO), ostatní členové kabinetu s ním diskutují po internetu. Následná tisková konference se zřejmě bude odehrávat podobně.

15:39 -Newyorský guvernér Andrew Cuomo oznámil tvrdá opatření proti šíření koronaviru, uzavírají se kina a divadla i kluby nebo fitka. Restaurace mohou jídlo pouze vydávat. Od rána jsou zavřené školy.

15:26 - První případ koronaviru se objevil v Grónsku.

15:25 - Newyorská burza přerušila obchodování, když akciový trh ztratil devět procent.

15:19 - Egyptský premiér Mustafá Madbúlí oznámil, že od čtvrtka do konce března vyřadí Egypt svá letiště z provozu s cílem zastavit šíření koronaviru.

15:17 - Řecká policie od čtvrtka zatkla 127 lidí, kteří porušili nařízení vydaná vládou kvůli šíření koronaviru. Jde o majitele či provozovatele podniků, například kadeřnictví, kaváren či cukráren, které už minulý týden nařídila vláda uzavřít.

15:13 - Praha objedná 233 000 respirátorů za 35 milionů korun. Zároveň dostane 15 000 kusů z těch, které již objednal Plzeňský kraj. Vybavení má dorazit do středy.

14:50 - V územním obvodu Uničov, jež je kvůli šíření koronaviru uzavřen, bylo potvrzeno dalších 6 případů. Celkem jich tam je 18, v celém Olomouckém kraji 38.

14:37 - Počet obětí nemoci Covid-19 překročil 6500, evidováno je 6513 mrtvých, z toho 3099 v nejvíce postižené čínské provincii Chu-pej

14:31 - Fakultní nemocnice (FN) Plzeň uzavřela kvůli pacientovi s koronavirem jednotku intenzivní péče neurochirurgické kliniky. V karanténě jsou jeho ošetřující lékaři i sestry. Standardní neurochirurgické lůžkové oddělení funguje za přísných hygienických a epidemiologických opatření, řekl ředitel FN Václav Šimánek. Pacient s koronavirem nyní už leží v izolaci na infekční klinice.

Cizince ve středním věku s úrazem mozku přijali v nemocnici 1. března. Byl už v umělém spánku, neměl žádnou jinou anamnézu.

14:14 - Správa hmotných rezerv bude dnes ze svého meziskladu v Sedlčanech distribuovat dalších 50 000 respirátorů. Jde o respirátory vyšších tříd FFP2 a FFP3.

14:08 - Aerolinky Virgin Atlantic výrazně omezily počet letů, k 26. březnu bude počet letů omezen o 80 procent a provozovány nebudou tři čtvrtiny letadel, v dubnu bude stát až 85 procent flotily. Aerolinky vyzvaly zaměstnance, aby si během příštích tří měsíců vybrali osm týdnů neplaceného volna.

Restaurace musely zavřít, fungují alespoň výdejní okénkaVideo: Novinky

13:47 - Do pražské MHD bude od půlnoci povoleno vstupovat pouze se zakrytými ústy a nosem. V pondělí to oznámil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že použít lze i podomácku vyrobené roušky či šály a šátky.

Do MHD v Praze od úterý pouze s rouškou

Koronavirus

13:38 - Slovenský premiér Peter Pellegrini oznámil, že v pondělí byly zaznamenány dva nové případy koronaviru na Slovensku. V zemi je tak celkem 63 infikovaných.

13:22 - Počet obětí nového koronaviru v Íránu stoupl o dalších 129 lidí. Celkem si tak nemoc COVID-19 v islámské republice vyžádala 853 mrtvých z 14 991 nakažených.

Euro už je za víc než 27 korun

Koronavirus

13:20 - Pražský magistrát nebude nájemcům prostor patřících městu účtovat úroky z prodlení platby nájemného. Důvodem je snaha podpořit živnostníky při opatřeních vyhlášených kvůli ohrožení koronavirem. Uvedl to mluvčí magistrátu Vít Hofman.

13:18 - Olomoucká fakultní nemocnice musela pozastavit vlastní testování na koronavirus, neboť došly testy. Vzorky nemocnice posílá do Ostravy.

Olomoucké nemocnici došly testy. V regionu přitom zavírají celá města

Koronavirus

13:14 - EK vyzývá státy, aby při hraničních kontrolách zajistily volný průchod zboží. Kamiony s citlivým nákladem by podle komise neměly čekat na hranicích.

12:42 - Italský premiér Giuseppe Conte připravuje obyvatele na skutečnost, že země ještě nedosáhla vrcholu v epidemii koronavirové nákazy.  „Vědci nám říkají, že jsme bodu zlomu ještě nedosáhli. Naopak, že nás čekají nejrizikovější týdny,“ řekl premiér deníku Corriere della Sera.

12:33 - Maďarsko uzavře hranice všem cestujícím s cizím občanstvím, uvedl premiér Viktor Orbán v parlamentu. Od pondělní půlnoci bude platit zákaz všech akcí.

12:31 - Hygienici zavřeli Kynici na Havlíčkobrodsku kvůli koronaviru. Ráno měla čtyři nakažené. Lidé nesmějí opustit území obce, v obci není obchod ani lékař.

Hygienici zcela uzavřeli Kynice, kde se virus rozšířil na hasičské zábavě

Koronavirus

12:19 - Rakousko překonalo hranici více než tisícovky nakažených koronavirem.

12:15 - Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vyzval občany, aby si při cestách mimo domov zakrývali ústa ať už rouškou, šálou či šátkem.

11:57 - Počet nakažených koronavirem ve Španělsku se zvýšil o tisícovku na 8744, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Obětí je o devět více, celkem už 297.

10:27 - Mobilní operátor T-Mobile poskytne smluvním zákazníkům i firmám od středy do konce března bezplatně neomezená data. Nabídka platí i pro občany ČR, kteří momentálně pobývají v zemích EU. Vedle toho operátor nabízí bonus 50 procent na dobití předplacené karty a rozšířil svou TV nabídku, oznámila firma.

10:19 - První úmrtí na nemoc Covid-19 hlásí Bahrajn. Zemřel pětašedesátiletý občan, který měl i jiné zdravotní potíže.

10:18 - Nákaze novým typem koronaviru podlehl v Íránu osmasedmdesátiletý člen náboženské rady, která má na starosti výběr íránského duchovního vůdce. V Íránu se dosud nakazilo téměř 14 tisíc lidí a více než 700 jich nemoci podlehlo, přičemž jen v uplynulých 24 hodinách počet mrtvých stoupl o více než 100. Skutečná čísla mohou nicméně být vyšší, podle odborníků je totiž možné, že íránské úřady bilanci úmyslně zkreslují.

10:13 - První policista v ČR má pozitivní test na nový typ koronaviru, počet policistů v karanténě od neděle stoupl o 16 na 279, uvedla policie na Twitteru.

9:49 - Všechny nemocnice v Libereckém kraji zrušily až do odvolání veškerou neakutní péči. „To se týká nejen operačních výkonů, ale i naplánovaných vyšetření v ambulancích, poradnách, včetně rentgenových, endoskopických a dalších,“ oznámil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

9:45 - Ve Středočeském kraji je k pondělí 28 lidí nakažených koronavirem. V neděli dopoledne bylo v regionu 22 potvrzených případů nákazy. Testováno dosud bylo 431 lidí, v karanténě nařízené hygieniky je nyní v kraji 69 lidí, další karantény nařídili praktičtí lékaři, řekla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

9:36 - Polsko má 25 nových případů nákazy koronavirem, celkový počet vzrostl na 150, hlásí média s odvoláním na úřady. Tři lidé nákaze podlehli.

9:29 - Evropské akcie obnovily prudký pokles, index STOXX 600 odepisuje 6,5 procenta. Trh se obává hlubokých dopadů pandemie, která se šíří Evropou.

9:27 - Bavorsko vyhlásilo stav katastrofy. Od úterý smějí být otevřené pouze obchody s potravinami, lékárny, drogerie, banky a čerpací stanice. Prozatím není omezen pohyb obyvatel.

9:21 - Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO) varoval před ostrakizací a dehonestací lidí nakažených koronavirem. V kraji bylo izolováno 21 obcí.

9:16 - V Turecku se počet nakažených koronavirem ztrojnásobil. Země má 18 případů pozitivních na Sars-CoV-2, uvedl ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Dosud mělo Turecko jen šest nakažených.

9:11 -  Z kbelského vojenského letiště odletěl vojenský speciál do Číny pro testy na koronavirus. Zpět se letadlo vrátí v noci z úterý na středu.

8:53 - Sociálním službám armáda v noci na dnešek rozvezla z rezerv státu kvůli šíření nového koronaviru 80 000 respirátorů nejnižší třídy FFP1. Na twitteru to sdělil předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Stát poslal sociálním službám respirátory nejnižší třídy, před koronavirem neochrání

Koronavirus

Třída FFP1 chrání hlavně proti průniku prachu, viry zachytí až nejvyšší třída respirátorů FFP3. Provozovatelé sociálních služeb si stěžovali v posledních dnech na nedostatek respirátorů.

8:11 - Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci nejezdí. Oblíbenou turistickou atrakci nezastavil jako letos už třikrát silný nárazový vítr, ale nouzový stav. Mimo provoz by lanovka měla zůstat do 13. dubna.

Uzavření Uničova omezilo chod společnosti Unex

Koronavirus

8:00 - V Moravskoslezském kraji přibyly tři případy nákazy novým koronavirem, v kraji je 14 nakažených. Jeden člověk přijel z Rakouska, dva se nakazili doma.

7:55 - Na přechodu v Pomezí nad Ohří se tvoří kvůli kontrolám kolona. Kamiony stojí až před Chebem. Do práce mohou pendleři i přes Vojtanov a Boží Dar.

7:53 - Koronavirus už je i ve Zlíně. Krajské město hlásí první případ nákazy virem COVID-19. Na svém twitterovém účtu to v pondělí ráno potvrdil hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Další čtyři nové případy jsou podle něj z Uherskohradišťska. Celkem od pondělí 9. března, kdy se v Rožnově objevil první případ u 42leté ženy, zjistili hygienici ve Zlínském kraji 20 pozitivních případů, nejvíce na Uherskohradišťsku, a to 15. Další 4 registrují na Vsetínsku.

7:51 - ČEZ od rána měří teplotu všem lidem, kteří vstupují do elektráren Temelín a Dukovany. Týká se to více než 2000 pracovníků. Upravený je provoz jídelen.

7:38 - Zápasy australské fotbalové ligy se budou do konce sezony hrát bez diváků. Celky Wellington Phoenix a Melbourne Victory jsou ve 14denní karanténě.

7:34 - V New Yorku dnes přerušují provoz státní školy, město kvůli koronaviru také dočasně zavře všechny bary, restaurace, kina či kluby, oznámil starosta.

7:33 - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval obyvatele k pochopení omezujících opatření, která jsou nutná k zastavení koronaviru. Zvítězíme nad ním, slíbil.

7:06 V Česku je nově 298 nakažených koronavirem. Testy podstoupilo 5068 lidí. Téměř polovina nemá zjištěné místo nákazy.

7:01 - Průmyslová výroba v Číně se za první dva měsíce letošního roku snížila o 13,5 procenta, což je podle Reuters největší pokles za posledních 30 let.

6:11Hygienici uzavřeli Uničov, Červenku a Litovel na Olomoucku, aby tam zabránili dalšímu šíření koronaviru. Lidé nemohou města opustit, zakázán je vstup.

Na Olomoucku uzavřeli kvůli koronaviru 21 obcí

Koronavirus

6:00 - Ve vídeňské nemocnici císaře Františka Josefa zemřel 67letý muž na nemoc Covid-19. Trpěl vážnými zdravotními obtížemi již před nákazou. Rakousko tak má celkem dvě oběti nákazy.

Jak se chovat v karanténě, radí psycholožka

Koronavirus

5:51 - Ve světě je momentálně nakaženo 169 610 lidí. Vir SARS-CoV-2 má na svědomí 6518 obětí, uzdravilo se 77 766 lidí.

5:10 - Počty nakažených přibývají v Německu. Země hlásí 5665 infikovaných novým typem koronaviru. Viru SARS-CoV-2 podlehlo 13 lidí, uzdravených je 46.

V italském městě zemřelo 146 lidí během týdne. Noviny musely přidat stránky pro smuteční oznámení

Koronavirus

5:03 - Jižní Korea oznámila příznivější vývoj v koronavirové nákaze. Hlásí 74 nových případů, zatímco v neděli informovala o 76 lidech s pozitivním testem.

4:44 - Všechny ostrovy severoněmeckého pobřeží jako například Rujána, Sylt, Fehmarn, Amrum, Föhr, Helgoland, Düne a mnohé další se od pondělí 16. března 2020 od 6.00 uzavírají pro turisty. Dohodli se na tom v neděli na mimořádném jednání premiéři spolkových zemí Meklenbursko-Přední Pomořansko, Šlesvicko-Holštýnsko a Dolní Sasko.

4:30 - Argentina v rámci opatření proti šíření nového koronaviru na 15 dní uzavře své hranice, oznámil v neděli večer místního času (v pondělí po půlnoci SEČ) argentinský prezident Alberto Fernández.

Koronavirus je nejnakažlivější, než se objeví příznaky, ukázal německý výzkum

Koronavirus

4:09 - Průmyslová výroba v Číně se v lednu a únoru v porovnání se stejným obdobím loňského roku snížila o 13,5 procenta, napsala agentura Reuters s odvoláním na čínský statistický úřad. Je to největší pokles za posledních 30 let. Za celý rok 2020 by ale HDP měl vykázat růst.

3:45 - Úřady v pevninské Číně za neděli zaznamenaly 16 dalších případů nákazy novým typem koronaviru, dalších 14 lidí infekci podlehlo. Dnes o tom s odvoláním na zdravotnické úřady informovala agentura Reuters.

Vláda kvůli šíření koronaviru zakázala s účinností od půlnoci na pondělí do 24. března 06:00 volný pohyb lidí po celé České republice. Zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Aktivovala také Ústřední krizový štáb, v jeho čele bude náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Vláda omezila volný pohyb. Přemýšlejte hlavou, někoho nakazíte a on umře, apeloval Hamáček

Koronavirus

Ve čtvrtek vláda vyhlásila nouzový stav, zrušeny byly kulturní i sportovní akce, od soboty jsou zavřené obchody a restaurace. Obchodů s potravinami, lékáren, drogerií, benzinových pump a dalších obchodů a služeb se uzavření netýká. Od pondělí bude až na výjimky zakázán vstup do Česka všem cizincům a Čechům cestovat kamkoli do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám