Hlavní obsah

Obavy muže, kterého ÚVN nejprve odmítla testovat, se potvrdily. Koronavirus má

Novinky, Renáta Bohuslavová

Novinář a kameraman P. Jaňurek, kterého v pátek odmítla pražská Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) testovat na koronavirus, a učinila tak až v sobotu po medializaci případu, je pozitivní. Dozvěděl se to v sobotu večer. Bez zveřejnění jeho případu by testován nebyl.

Foto: Česká televize ČT24

Andrej Babiš na inspekci v ÚVN s ředitelem nemocnice Miroslavem Zavoralem a vrchní sestrou infekční kliniky Ivanou Koudelkovou

Článek

Případ vzbudil velké vášně. Řada čtenářů P. Jaňurka považuje za lháře, který úmyslně vyrazil na testy s cílem vyvolat skandál, a odešel s nepořízenou.

Premiér Andrej Babiš v přímém přenosu ČT prohlásil, že případ je vylhaný. V neděli na Primě dokonce Jaňurka označil za provokatéra. Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral zpochybnil jeho slova o tom, že se prokazatelně setkal s nakaženými osobami, přestože to muž už během pátku opakoval nejméně třikrát.

O tom, proč se Jaňurek rozhodl po neúspěšných telefonátech vydat autem přímo do nemocnice, o které Babiš vyhlásil, že bere náběry ve stanu, a jak tam nepochodil, si můžete přečíst v původním článku.

Totální selhání odběrů v Praze: Muže s příznaky a kontaktem s nakaženými poslali domů. Nic nebylo připravené

Koronavirus

Jaňurek sám už se k případu nechce dál vyjadřovat, zaměří se nyní na to, aby se on i jeho žena, jejíž test byl sice negativní, ale příznaky má a bude ještě přetestována, co nejdříve vyléčili. Ani jeden z nich navíc nebyl v zahraničí, vyskytovali se pouze v okolí Prahy.

Babiš bude mít tiskovku bez novinářů

Za posledních 14 dnů se Jaňurek, který pracuje jako novinář a kameraman, setkal i s řadou svých kolegů. Jeho manželka je zdravotní sestra.

V souvislosti s prokázáním nákazy u Jaňurka jde do karantény zatím zhruba desítka lidí, z nichž někteří jsou i novináři. I kvůli tomu bude večerní tisková konference po mimořádném jednání vlády bez zástupců některých médií. Vpuštěni na ni budou zřejmě jen zástupci televizí a veřejnoprávních médií, ostatní píšící novináři ze soukromých médií nikoliv.

Selhání pokračuje. Nemocnice muže testovala až po medializaci, a navíc propálila jeho jméno

Koronavirus

Odmítají nás testovat, stěžují si lidé

Postup ÚVN, která Jaňurka odmítla testovat s tím, že nespadá do rizikové kategorie, není ojedinělý. Po sociálních sítích kolují stovky stížností lidí, kteří mají příznaky nemoci Covid-19 a mají důvod domnívat se, že koronavirus mají, ale s požadavkem na testování jsou odmítnuti. Řada lidí se s takovou zkušeností obrací i na redakci Novinek. Většina z nich popisuje totožný ping-pong telefonátů mezi lékařem, hygienou, laboratoří a zase dokola. Mnohé linky jsou přetížené.

Laboratoř, která má zákaz: Bez tahanic s ministerstvem bychom otestovali tisíce lidí

Koronavirus

K nedělnímu odpoledni hlásilo ministerstvo zdravotnictví přes čtyři tisíce otestovaných. Premiér Babiš oznámil, že ve středu by mělo z Číny dorazit sto tisíc souprav k rychlotestům na koronavirus.

Jižní Korea v rámci plošného testování nasadila „McDrive“

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám