Hlavní obsah

O automaty na roušky měli lidé v Brně okamžitě zájem

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Po prvních, spíše ojedinělých případech, kdy se radnice s pomocí dobrovolníků snažily pokrýt nedostatek roušek úpravami automatů na cukrovinky či pití, jak tomu bylo například v brněnské čtvrti Řečkovice, či ve Vyškově a dalších místech jižní Moravy, přistoupilo Brno k profesionalizaci této žádané služby.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Mechanik instaluje jeden za automatů na ochranné pomůcky v Brně na Malinovského náměstí. Zájem kolemjdoucích byl okamžitý.

Článek

Od čtvrtka se na deseti místech města objevily automaty stejného provedení, které už byly upraveny jednotně pro výdej zdravotnických ochranných pomůcek, vyráběných rovněž na profesionální úrovni, s certifikací. A ne, jak tomu bylo na počátku před deseti dny, kdy narychlo upravované automaty vydávaly pouze podomácku šité roušky.

Už při instalaci projevili Brňané o automaty a jejich obsah velký zájem.

V Česku se objevily první rouškomaty

Koronavirus

Lidé si ochranné potřeby mohou zakoupit na Malinovského náměstí u jízdenkového automatu, v Joštově ulici u infostánku, ve vestibulu provozní budovy dopravního podniku v Novobranské ulici, na Mendlově náměstí u jízdenkového automatu, na přestupním terminálu MHD Bystrc ZOO, vedle objektu konečné stanice v Merhautově ulici ve Štefánikově čtvrti, u objektu předprodeje jízdenek na Staré osadě, na Ústředním autobusovém nádraží Zvonařka a u autobusového nádraží u Grandu na ulici Benešova.

Prověřují se i další možné lokality. Automaty vydávají rukavice za třicet korun, dvě roušky za šedesát a respirátory s nanovlákny za 240 korun.

„Od příštího týdne bude k mání i dezinfekce, doplnil mechanik instalující automat u Mahenova divadla na Malinovského náměstí. Ta bude stát stovku.

Prymula vysvětluje výrok WHO o nesmyslnosti roušek: Chtějí zabránit jejich nedostatku

Domácí

„V této nelehké situaci vítám všechny možnosti, jak se lidé mohou dostat k ochranným pomůckám, které přispějí ke snížení rizika nákazy. Vytipovali jsme místa pro umístění automatů tak, aby byla dobře dostupná všem obyvatelům města a zároveň aby splňovala technické požadavky pro fungování, jako je například možnost připojení přístroje do elektřiny apod.,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Podle mluvčí magistrátu Anny Dudkové bude sortiment produktů pravidelně doplňován a aktualizován podle situace na trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám