Hlavní obsah

Několik Slováků využilo repatriace s Čechy, místo v karanténě pak zmizeli v Praze

Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Praha

Několik Slováků přiletělo před časem do Prahy společně s občany České republiky v rámci repatriace související s pandemií koronaviru. Náměstek slovenského ministra zahraničí Martin Klus v pondělí řekl, že několik Slováků odmítlo nastoupit na povinnou 14denní karanténu a „ztratili se“ v Praze.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Taková situace hrozí diplomatickými problémy, že nám možná česká strana neumožní takovéto možnosti repatriace,“ řekl Klus s tím, že tuto situaci slovenská diplomacie aktivně řeší.

„Bohužel v této souvislosti jsme museli požádal o pomoc také policii, slovenskou i českou,“ dodal náměstek slovenského ministra zahraničí.

Šéf WHO: Pandemie sílí, musíme přejít do protiútoku

Koronavirus

Minulý týden bylo letecky dopraveno do Prahy z Kanárských ostrovů několik občanů České republiky, Slovenska i Slovinska. Slováci podle záznamu odjeli vlastním autem do své domoviny. „Slovensko posílilo dohled nad návratem svých občanů přes Prahu, takže tato situace by se neměla opakovat. Společně s Českem bude dál spolupracovat na návratu svých občanů, a to jak z destinací v Evropě, tak především v otázkách repatriací ze vzdálených zemí,” uvedla tisková mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Klus potvrdil, že slovenská diplomacie zatím pomohla s návratem 1468 občanů Slovenské republiky ze zahraničí. Celkem požádalo o návrat ze zahraničí 3009 Slováků.

Reklama

Výběr článků

Načítám