Hlavní obsah

Mount Everest se kvůli koronaviru uzavře na celou jarní sezonu

Novinky, mšv

Horolezci, kteří chtěli na jaře pokořit nejvyšší horu světa, mají smůlu. Nepál i Čína již naplánované expedice ruší a Mount Everest zavírají kvůli koronaviru, píší servery BBC a Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Organizátoři expedicí v Číně uvedli, že úřady už zrušily stovky povolení pro výstup, zatím jen na jarní sezonu. Se stejným opatřením přišel i Nepál, který zakazuje výstup na Everest od 14. března do konce dubna. „Rozhodli jsme se pozastavit všechna turistická víza do 30. dubna,” uvedl za premiérovu kancelář tajemník Narayan Prasad Bidari. „Všechna již schválená povolení či povolení, která měla být teprve vydána na lezeckou sezonu 2020, budou zrušena,” doplnil.

Nakazit se může maximálně 20 procent světové populace, tvrdí epidemiolog

Koronavirus

Cizincům, kteří se už nestihli Nepálu vyhnout, je doporučeno, aby po návratu domů setrvali v dobrovolné čtrnáctidenní karanténě, přestože země má hlášený zatím jediný případ výskytu koronaviru. Většina lezců, kteří chtějí Everest zdolat, pochází ze sousední Číny, ale také z Indie, USA, Velké Británie, Japonska či Jižní Koreje.

Situace se dotkne i Šerpů

Společnosti, které expedice pořádají, jsou k rozhodnutí smířlivé. „Rozhodnutí Číny chápu. Je to zodpovědné. Vylézt na horu momentálně nestojí za riziko, které může nastat v základním táboře nebo při návratu domů,” okomentoval aktuální situaci Adrian Ballinger ze společnosti Alpenglow Expeditions.

Zrušení jarní sezony se dotkne také místních Šerpů, kteří pracují jako horští průvodci: „Devět čínských klientů a jeden japonský mi už cestu zrušili. Spoustu týmů nedorazí a pro mnoho Šerpů je to těžká ztráta, protože většina z nás si vydělá právě v průběhu jarní sezony,” uvedl pro BBC Lakpa Sherpa ze společnosti Pioneer Adventure.

Povolení pro výstup na Everest nevyjdou levně. V Nepálu se vládě platí 11 tisíc dolarů, což je v přepočtu přes 256 tisíc korun. A tato částka ještě nezahrnuje poplatky pro expediční společnosti.

Už v týdnu se nicméně potvrdilo, že pro aktuální sezonu by se nestihla zavést nová opatření, o kterých se hovořilo minulý rok poté, co na Everestu zemřel vysoký počet lezců. Nová pravidla se měla postarat například o to, aby se na nejvyšší horu světa nevydávali turisté bez předchozích zkušeností z některé himálajské šestitisícovky.

Přísnější pravidla pro výstup na Everest? Před sezonou se už nestihnou zavést

Cestování

Reklama

Související články

Dopravci přerušují mezinárodní spoje

V souvislosti s opatřeními české a slovenské vlády se už od pátku přerušují mezinárodní spoje. Spoje mezi Českem a Slovenskem skončily v pátek v sedm ráno....

Výběr článků

Načítám