Hlavní obsah

Koronaviru podlehla česká scenáristka Milena Jelínková

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ve věku 85 let zemřela v americkém New Yorku česká scenáristka Milena Jelínková. Informoval o tom ve čtvrtek režisér Jan Hřebejk, podle kterého autorka scénáře Zapomenutého světla zemřela na komplikace spojené s koronavirem.

Foto: Profimedia.cz

Milena Jelínková na archivním snímku z roku 2007

Článek

„Zlá zpráva z New Yorku. Dáma uprostřed, Martina Formanová, mi právě napsala, že na komplikace s koronavirem dnes zemřela dáma vlevo, Milena Jelínek,“ prohlásil režisér Jan Hřebejk ve čtvrtek na svém Twitteru.

Zároveň zveřejnil jednu z posledních fotografií, kterou měl s Jelínkovou k dispozici. Je z února letošního roku, a kromě slavné scenáristky (úplně vlevo) je na ní zachycena také vdova po režiséru Miloši Formanovi Martina Formanová společně se scenáristou Petrem Jarchovským.

„Přestože jsme se přátelily léta, je to, myslím, moje jediná fotka s Milenou. A přesně vystihuje, co jsem k ní cítila: veliký obdiv a úctu. Byl do krásný večer, mimochodem,“ reagovala Formanová.

Jelínková je absolventkou pražské FAMU, v roce 1961 emigrovala do USA, kde žila až do své smrti. Na Columbijské univerzitě v New Yorku se stala profesorkou, vyučovala scenáristiku. Věhlasu se v tuzemsku dočkala především jako autorka scénáře k dramatu Zapomenuté světlo, ve kterém si v roce 1996 zahráli Bolek Polívka a Veronika Žilková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám