Hlavní obsah

Ford se pustil do boje s koronavirem výrobou štítů a ventilátorů

• Aktualizováno

Americký Ford spustil výrobu obličejových štítů, zjednodušených plicních ventilátorů a aktivních dýchacích přístrojů, které využívají větráčky ze sedadel pick-upu F-150. To vše, aby pomohl americkému zdravotnictví v boji s koronavirem. Využívá k tomu technologii české firmy Prusa Research.

BEZ KOMENTÁŘE: Ford začal vyrábět ochranné štíty a respirátoryVideo: Ford

 
Článek

Fiat Chrysler se pustil do výroby roušek, Ford nyní ve spolupráci s GE Healthcare a firmou 3M začíná pracovat na 3D tisku obličejových štítů. To vše v rámci snahy pomoci světu v boji s novým koronavirem, který se začal šířit z Číny a způsobil pandemii.

„Hovořili jsme s místními i národními úřady, abychom zjistili, kde je nejnaléhavější potřeba pomoci,” řekl Jim Hackett, generální ředitel Fordu. Doplnil, že cílem bylo posílit dodávky zdravotnického vybavení.

Foto: Ford

Náhlavník do obličejového štítu, vytištěný na 3D tiskárně Fordu

Plastových obličejových štítů chce vyrobit 100 tisíc kusů týdně, video ukazuje ruční výrobu improvizovaných štítů a 3D tisk lepších výrobků. Ty mají nositelé kombinovat s respirátory kategorie N95, a být tak velmi dobře chráněni.

Technologie, kterou Ford používá, vznikla v Česku, konkrétně u firmy Prusa Research. Ta stejné obličejové štíty tiskne na 3D tiskárnách u nás a distribuuje je po České republice; aktuálně jich rozeslala něco přes dvanáct tisíc. Firma poskytla technologii online bezplatně k využití a Ford, ale také česká komunita provozovatelů 3D tiskáren se jí chopily a začaly štíty produkovat.

Kromě toho se ve spolupráci s 3M pouští do výroby aktivních respirátorů, které mají využívat větráčky z ventilovaných sedaček pick-upu F-150. Součástí přístrojů budou HEPA filtry, které budou čistit vzduch od kontaminace.

A konečně, ve spolupráci s GE Healthcare budou ve výrobních kapacitách Fordu vznikat také plicní ventilátory. Ford je podle tiskové zprávy bude vyrábět ve zjednodušené verzi. Jak přesně, však automobilka neuvedla.

Reklama

Související články

Místo aut roušky, Fiat Chrysler mění výrobu

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kvůli krizi způsobené šířením koronaviru začne v jedné ze svých asijských továren vyrábět roušky...

Výběr článků

Načítám