Hlavní obsah

Evropský parlament kvůli koronaviru nezasedne ve Štrasburku

Evropský parlament ve čtvrtek kvůli šíření nového typu koronaviru zrušil své plenární zasedání ve Štrasburku, které mělo začít již příští pondělí. S odvoláním na předsedu Davida Sassoliho o tom informovala agentura AFP. Poslanci se sejdou ve svém sídle v Bruselu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zasedání Evropského parlamentu

Článek

Evropský parlament má celkem tři sídla - Brusel, Štrasburk a Lucemburk. Ve Štrasburku se jednou měsíčně konají plenární zasedání. Trvají od pondělí do čtvrtka. Do města, které je symbolem německo-francouzského usmíření, se na čtyři dny sjíždí více než sedm set europoslanců, jejich asistenti, ale také novináři a lobbisté.

Lékaři to nedoporučili

"Dnes (ve čtvrtek) v 18 hodin jsem dostal od lékařské služby parlamentu přesnou zprávu o vývoji epidemie nemoci COVID-19, podle které by vzrostla zdravotní rizika, pokud by se příští schůze konala ve Štrasburku," uvedl předseda europarlamentu Sassoli v dopise, který podle agentur AFP a DPA zaslal předsedům parlamentních frakcí. Uvedl v něm, že se kvůli dodržení bezpečnostních standardů rozhodl uspořádat plenární zasedání pro tentokrát v Bruselu.

Už v pondělí Evropský parlament zrušil jako preventivní opatření proti šíření koronaviru 130 plánovaných akcí. Byly mezi nimi různé výstavy, semináře a konference. Na tři týdny také omezil návštěvnický provoz. Europarlament ročně navštíví až 700.000 lidí.

V pondělí ještě Sassoli tvrdil, že se poslanci příští týden sejdou podle plánu ve Štrasburku.

Čínská služba WeChat cenzurovala zprávy o koronaviru

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám