Hlavní obsah

Čínská služba WeChat cenzurovala zprávy o koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Ottawa

Oblíbená čínská komunikační služba WeChat cenzurovala zmínky o epidemii koronaviru, tvrdí zpráva kanadské organizace Citizen Lab. Zpravodajská stanice BBC, která o studii informovala, připomněla, že Čína internetovou komunikaci cenzuruje už mnoho let. Není jasné, jestli WeChat cenzuroval zmínky o epidemii kvůli nařízení úřadů. Podle Citizen Lab je možné, že služba prováděla cenzuru z vlastního rozhodnutí ve snaze předejít problémům.

Foto: Reuters File Photo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

WeChat je sociální síť vyvinutá čínskou společností Tencent. V Číně, kde je blokován Google, Twitter, Facebook, Instagram i další zahraniční internetové platformy, se těší velké oblibě. Kromě psaní zpráv se dá použít například i k mobilním platbám nebo objednání donášky jídla.

Čínské úřady poprvé informovaly Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) o epidemii koronaviru ve městě Wu-chan 31. prosince minulého roku. Nicméně před svými občany čínská vláda některé informace, jako údaje o počtu nakažených osob a možná rizika, zprvu tajila. O koronaviru veřejně promluvil prezident Si Ťin-pching až 20. ledna, píše BBC.

Usilovně mažeme lži o koronaviru, prohlásil šéf Facebooku

Koronavirus

Kanadská organizace Citizen Lab zjistila, že WeChat v lednu cenzuroval 132 kombinací klíčových slov, k nimž v první polovině února přibylo dalších 384 slov. Mezi blokovanými slovy se vyskytovaly odkazy na přední čínské představitele včetně čínského prezidenta, reference na vládní opatření týkající se epidemie a zmínky o šíření epidemie v Hongkongu, Macau a na Tchaj-wanu.

Cenzurovány byly kombinace slov jako "Wu-chan", "virus", "zjevně" a "přenos z člověka na člověka" nebo "místní úřady", "epidemie", "vláda" a "kamufláž", informuje BBC. Na seznamu zakázaných slov se ocitly i odkazy na lékaře Li Wen-lianga, který se už v prosinci snažil před novým koronavirem varovat, nakonec se sám nakazil a nemoci COVID-19 podlehl.

Podle kanadské organizace kromě komunikační platformy WeChat cenzurovala informace o šířící se nákaze také čínská streamovací stránka YY. Je možné, že obě platformy již některá klíčová slova povolují, ale zatím není jasné, která konkrétně, upřesnil Citizen Lab.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Související články

Elektronika kvůli koronaviru podraží

Nákup elektroniky se může v nadcházejících týdnech citelně prodražit. Kvůli koronaviru totiž nezvládají asijské továrny uspokojit poptávku trhu po jednotlivých...

Výběr článků

Načítám