Hlavní obsah

Domů se z ciziny vracejí stále stovky Čechů

Právo, Novinky, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I po uzavření hranic se vracejí Češi z ciziny. Autobusy ministerstva zahraničí (MZ) už jich přivezly stovky. Česko také v noci na čtvrtek dopravilo z Kanárských ostrovů zpět 268 českých občanů a chystá přepravu dalších. Někteří cestovatelé ale kvůli koronavirovým opatřením ve světě uvázli venku - trápí je starost o blízké i nedostatek peněz. Kolik je aktuálně na cestách v cizině Čechů, kteří by chtěli domů, v tuto chvíli nikdo přesně neví. Minulý týden šlo o 205 tisíc lidí.

Foto: Ministerstvo zahraničí ČR/Facebook

Cestující na Kanárských ostrovech

Článek

Systém DROZD, kam se mohou lidé před cestou dobrovolně registrovat, aby o nich měly úřady v případě nenadálých problémů přehled, ke čtvrtku eviduje 15 943 cestovatelů.

„Toto číslo ale není přesné, ne každý, kdo je na cestách, se v Drozdu eviduje. Našim ambasádám se ozývají od jednotek až po stovky Čechů, které uvázly v zahraničí,“ reagovala na dotaz Práva, zda má stát představu, kolik českých občanů zůstalo za hranicemi, Mariana Wernerová z tiskového odboru Ministerstva zahraničí ČR.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Už v sobotu MZ začalo vypravovat autobusy pro Čechy uvázlé za hranicemi. „Doslova kmitají mezi metropolemi se zahraničními letišti,” dodala Wernerová.

Ke čtvrtku vyslalo ministerstvo 31 autobusů, které pomohly více než 800 Čechům vrátit se domů.

Unijní vyjednavač brexitu Barnier má koronavirus

Koronavirus

„Co se týče dalších záchranných akcí, musíme se teď zaměřit na Čechy mimo Evropu, to znamená z Asie, severní Afriky a Latinské Ameriky. Intenzivně teď jednáme s ostatními státy EU tak, abychom společně vyslali letadla, do kterých se samozřejmě dostanou i Češi,“ dodala mluvčí MZ.

Česko už v noci na čtvrtek dopravilo z Kanárských ostrovů zpět 268 českých občanů, kteří tam uvízli. Spolu s nimi přiletělo i 68 Slováků a 15 Slovinců.

Během čtvrtka by třeba mělo do Česka přiletět letadlo společnosti Ryanair z Maroka, které přiveze dalších asi 200 Čechů.

Nestihla se vrátit z Calgary

Zádrhel na cestě potkal i Terezu Haberhauerovou (37). „Jsme v Calgary. Můj let byl v pátek úplně zrušený a od pátku jsem řešila alternativy,“ svěřila se redakci Tereza Haberhauerová.

Úspěšnější byl český pár, který předčasně ukončil svou cestu kolem světa a reagoval ihned po projevu amerického prezidenta.

„Cestovali jsme s přítelkyní v podstatě rok a měli se vrátit domů až za čtrnáct dní. Ale tohle vše změnilo,“ popsal redakci David Kurtz (37) ze Středočeského kraje.

Vláda v USA omezuje shromažďování, uzavření hranic nezvažuje

Koronavirus

I když ministerstvo zahraničí cestovatelům pomáhá, vyzvalo na svém webu, aby se primárně pokusili dostat se domů po své ose.

„Máte-li rodinného příslušníka, který pro vás může dojet na letiště v zahraničí, vztahuje se na něj výjimka pro vycestování z ČR, pokud doloží letenku nebo palubní vstupenku. Mimořádné přepravy se mohou zúčastnit pouze občané ČR, kterým byla zrušena navazující doprava do ČR v důsledku zavedených opatření. Na všechny cestovatele bude nahlíženo jako na cestovatele z rizikových zemí a přeprava nebude umožněna osobám, které budou vykazovat příznaky onemocnění,” uvedl resort.

Mimo ještě kolem 200 tisíc lidí

Zdali budou operátoři i nadále monitorovat počty Čechů v zahraničí, není zatím jasné.

„Tyto údaje jsme poptávali vždy ve čtvrtek a v pátek jsme měli čísla. Nicméně nejsem si jist, že nějaká další aktuální budeme mít, protože jsme je poptávali vždy na žádost ministerstva zdravotnictví a je otázkou, zda to po nás budou znovu požadovat,“ sdělil Právu Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí.

V minulém týdnu, před vyhlášením karantény, se stihlo vrátit do Česka 582 tisíc občanů. Sobotní údaje operátorů ukázaly, že mimo Českou republiku je celkem více než 205 tisíc našich obyvatel, nejvíce v Německu, téměř 140 tisíc, pak ve Francii, Španělsku, Nizozemí a Itálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám