Hlavní obsah

Vláda v USA omezuje shromažďování, uzavření hranic nezvažuje

Washington

Bílý dům v pondělí vyhlásil celostátní doporučení pro Američany zaměřená na zpomalení šíření epidemie koronaviru. Prezident Donald Trump však prohlásil, že se země nechystá uzavírat své hranice, ani vyhlašovat celostátní karanténu. Dodal, že pokud vše půjde dobře, skončí nejhorší část epidemie v červenci či v srpnu, informovala agentura Reuters.

Foto: Pool New, Reuters

Prezident Donald Trump

Článek

Lidé by se podle vládních doporučení platných 15 dní měli vyhýbat shromážděním o více než deseti lidech a uchýlit se do 14denní izolace, pokud se nakazí někdo v jejich domácnosti. Měli by také cestovat jen v nutných případech a vyhýbat se barům a restauracím. Deborah Brixová z vládního krizového štábu prohlásila, že pokud se budou lidé doporučeními řídit, "dramaticky" to ovlivní na šíření nákazy.

Vakcínu proti koronaviru začali testovat na lidech. První byla Jennifer

Koronavirus

Federální vláda opatřením reaguje na naléhání některých států, které již vyhlásily vlastní omezení, ale volaly po celostátním řešení. Stát New Jersey například občanům nakázal, aby necestovali od osmi hodin večer do pěti ráno, pokud to není nutné.

Společně se státy New York a Connecticut pak tyto tři státy uzavřely všechna divadla, kina či například restaurace, jež smějí, podobně jako v ČR, jídlo prodávat jen s sebou nebo jej rozvážet. Šest okresů v okolí San Franciska se zase chystá uzavřít všechny obchody kromě těch nezbytných a omezit pohyb místních necelých sedmi milionů občanů.

Prázdiny pro 32 milionu žáků

K pondělku se zavřelo ve Spojených státech 64.000 škol ve 33 státech včetně velkoměst New York a Los Angeles. Opatření se dotklo 32,5 milionu žáků a studentů.

Guvernér státu Ohio oznámil, že chce kvůli epidemii odložit primární volby o prezidentskou nominaci, jež se měly konat souběžně s dalšími třemi státy v úterý. Trump v reakci prohlásil, že odkládání hlasování pokládá za zbytečné.

Ministr obrany Mark Esper v pondělí uvedl, že se kvůli viru přestane osobně on a jeho lidé setkávat s týmem jeho náměstka, aby umenšili riziko, že nákaza ohrozí chod Pentagonu. Koronavirem se zatím nakazilo 18 armádních příslušníků. Armáda je rovněž podle jejího mluvčího připravena vystavět polní nemocnice pro nakažené koronavirem, ačkoliv takový požadavek zatím neobdržela. Trump však později prohlásil, že o takové možnosti uvažuje.

Schengen se uzavírá, Francie jde do války s koronavirem

Koronavirus

V USA se kvůli rostoucím restrikcím a klesajícím akciovým trhům zintenzivňují obavy z recese. Šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer oznámil, že se chystá navrhnout mimořádný finanční balíček v celkové hodnotě 750 miliard dolarů (18,34 bilionu korun) na pomoc místní ekonomice.

Jednalo by se již o třetí opatření po balíčku v hodnotě 8,3 miliard dolarů (203 miliard korun), který Kongres již schválil, a demokratickém návrhu na pomoc pracujícím a rodinám, který je nyní na půdě republikány kontrolovaného Senátu.

Trump v pondělí naznačil, že by mohli republikánští senátoři demokratický návrh ještě "vylepšit", například prosazením státem financované nemocenské i pro firmy nad 500 zaměstnanců. Tento bod přitom demokraté ze svého návrhu vyškrtli kvůli nesouhlasu republikánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám