Hlavní obsah

Daňové úlevy i „neomezené” půjčky kvůli viru. Německo pustí do ekonomiky 13 bilionů

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá vláda reaguje na ekonomické dopady šíření nemoci Covid-19 balíčkem speciálních opatření. V pátek o tom informoval server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Součástí má být úvěrový program „bez omezení”. Vláda chce na opatření vyčlenit až půl bilionu eur (13 bilionů korun).

Foto: Joachim Herrmann, Reuters

Německý ministr financí Olaf Scholz

Článek

„Naše země prochází velmi vážnou situací,“ uvedl německý ministr financí Olaf Scholz s tím, že pandemie bude mít vzhledem k rušení veřejných akcí a dalším omezením dalekosáhlé ekonomické důsledky.

Součástí balíčku proto mají být i daňové úlevy pro podnikatele a odklady daňové povinnosti.

Merkelová: Koronavirem se může nakazit 70 procent Němců

Koronavirus

Dalším záměrem vlády je pak poskytnout firmám chybějící likviditu na příští roky. Proto chce garantovat úvěrový program, který má podnikatelům zajistit půjčky „bez omezení“.

Pomoc se má týkat všech typů podniků, od těch nejmenších až po ty velké, doplnil ministr hospodářství Peter Altmeier.

Daňové přiznání o tři měsíce později, podnikatelům by se měly promíjet pokuty a poplatky

Koronavirus

„Půjčky zavádí německá vláda stejně jako ta česká. Ty mohou pomoci, byť na ně již existuje kreditní trh. Skutečná pomoc postiženým firmám, která je součástí německého balíčku, spočívá především v odložení či odpuštění daní. Půjčka totiž problém jen oddaluje,“ sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Český stát zatím hovoří jen o odkladu některých daní a odpouštění drobných poplatků. S odpouštěním daní je opatrný, protože na rozdíl od té německé nepřipravil svůj rozpočet na jakékoli riziko,“ dodal.

Daňové přiznání letos odevzdejte raději elektronicky, apeluje ministerstvo kvůli koronaviru

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Nálada ve vedení německých firem stagnuje

Nálada německých podnikatelů v únoru stagnuje. Index podnikatelského klimatu za poslední měsíc stoupl o 0,1 bodu na 96,1. Vyplývá to z pravidelného průzkumu...

Výběr článků

Načítám