Hlavní obsah

Daňové přiznání o tři měsíce později, podnikatelům by se měly promíjet pokuty a poplatky

Novinky, bož

Daňové přiznání by mělo být možné bez pokuty podat nejpozději 1. července, tedy o tři měsíce později, než byl původní termín. Jedná se o součást takzvaného liberačního balíčku opatření, která mají podnikatelům a fyzickým osobám ulevit od dopadů koronaviru. Kromě toho se budou podnikatelům promíjet pokuty a poplatky. Uvedlo to ministerstvo financí s tím, že balíček dostali zástupci podnikatelů k připomínkování.

Foto: Novinky

Interview s Alenou Schillerovou

Článek

„Všem fyzickým osobám umožníme podat daňové přiznání a uhradit daň bez sankce o tři měsíce později, a to bez nutnosti prokázat důvody související s koronavirem,” uvedla na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Tedy máte čas nikoliv do konce března, ale do 1. července. Zamezujeme tím koncentraci osob na úřadech a poštách,” dodala.

Vláda odvolala hlavní hygieničku

Koronavirus

V termínu odevzdání a několik dní před ním se na finančních úřadech každoročně tvoří fronty. Ministerstvo v minulých apelovalo na všechny poplatníky, aby podali přiznání elektronicky. Fyzické osoby ale nemají povinnost elektronického podání.

Resort dále plánuje prominutí pokuty za opožděné daňové tvrzení a pokuty za nepodání kontrolního hlášení. V tomto případě ale subjekt musí požádat o prominutí úroku z prodlení a prokázat důvody související s koronavirem

„Typicky se může jednat o onemocnění či karanténu účetní nebo dalších klíčových zaměstnanců, jejichž absence prokazatelně znemožnila plnění daňové povinnosti,” uvedlo ministerstvo.

Daňové přiznání letos odevzdejte raději elektronicky, apeluje ministerstvo kvůli koronaviru

Koronavirus

Dalším opatřením má být plošné prominutí druhé pokuty za nepodání kontrolního hlášení ve výši tisíc korun v letošním roce. V tomto případě nebude potřeba prokázat důvody související s koronavirem. „Dnes je ze zákona automaticky promíjena první pokuta ve výši tisíc korun,” dodal resort.

Plošně se bude odpouštět i 75 procent správního poplatku za podání žádosti o posečkání nebo splátkování daně z důvodů souvisejících s koronavirem. Poplatek se tak sníží ze 400 Kč na 100 Kč.

Platí nouzový stav: Všechno zavřít. Zůstanou jen obchody a restaurace přes den

Koronavirus

Třetí a čtvrtá vlna EET se odkládat nebude. Odstartuje tedy 1. května. Resort však slibuje shovívavost vůči podnikatelům, kterým se nepodaří splnit nové povinnosti právě v souvislosti s koronavirem.

Od úterka na spadnutí

Na možnost odkladu daňového přiznání se Novinky ptaly již v úterý, kdy Česko omezilo veřejné akce s účastí více než stovky lidí - na finančních úřadech se totiž před termínem odevzdání přiznání tradičně tvoří dlouhé fronty.

Na daňové přiznání bude víc času

Koronavirus

„V tuto chvíli apelujeme na poplatníky, aby v případě, že jim to technické vybavení umožní, využili elektronického podání,” sdělil Novinkám mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Ve čtvrtek pak vláda opatření proti koronaviru dále zpřísnila. Za porušení mimořádných opatření hrozí tučná pokuta.

Reklama

Související články

Stát stanovil maximální ceny respirátorů

Ministerstvo financí začalo regulovat ceny respirátorů. V případě respirátorů vyrobených v EU úřad stanovil maximální cenu pro konečné spotřebitele na 175 Kč...

Výběr článků

Načítám