Hlavní obsah

CIA před blížící se nákazou varovala už v lednu. Trump to nebral vážně

Ve Spojených státech rapidně roste počet potvrzených případů nákazy koronavirem, blíží se 20 tisícům. Přitom zpravodajská služba CIA o neviditelném nepříteli informovala prezidenta Donalda Trumpa už v lednu, uvedl Washington Post.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump zprvu nepřikládal koronaviru velkou váhu

Článek

„Trump nákazu možná nečekal, ale hodně lidí ve vládě ano,“ cituje Washington Post jednoho z amerických úředníků obeznámených se situací. Šéf Bílého domu se však rozhodl varování zpravodajců neřešit, nebo mu alespoň nepřikládal velkou váhu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Zpravodajská služba podle informací Washington Post věděla o propuknutí viru a také o tom, že Čína se snažila v zárodku šířící se nákazy celý problém bagatelizovat. CIA ve zprávě, kterou adresovala Trumpovi, pouze neodhadovala, kdy se vir rozšíří do Spojených států a jaké kroky proti němu podniknout.

Trumpovi spolupracovníci se poté marně snažili prezidenta přesvědčit o závažnosti koronaviru. Ještě v polovině ledna prý při schůzce přerušil ministra zdravotnictví Alexe Azara, jenž zrovna o koronaviru hovořil, a dotázal se, „kdy bude pokračovat prodej ochucených náplní do e-cigaret“.

Věřil informacím z Číny

CIA ani Bílý dům se k těmto informacím blíže nevyjádřily. Mluvčí Bílého domu Judd Deere redaktory odkázal na dřívější vyjádření o tom, že Trump dělá všechno možné pro to, aby ochránil zdraví všech amerických občanů.

Koronavirem se nakazila při večeři rodina z New Jersey. Čtyři lidé už zemřeli

Koronavirus

V USA bylo nakažených dlouho pomálu, a proto americký prezident notnou dobu nebral koronavirus dostatečně vážně. Podle zprávy, kterou cituje Washington Post, navíc věřil informacím čínského prezidenta Si Ťin-pchinga více než informacím vlastní zpravodajské agentury.

Trump obrátil až ve chvíli, kdy začalo ve Spojených státech přibývat lidí, kteří se nakazili nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Od té doby se už nejednou o nákaze zmínil jako o „čínském virusu“.

Trump požaduje schválení experimentálního léku, na kterém se podílel i Čech

Koronavirus

V USA je momentálně 19 774 potvrzených případů nákazy virem SARS-CoV-2. Na nemoc s ním spojenou zemřelo 275 lidí. Nejlidnatější stát v zemi Kalifornie vstoupila do karantény, ale opatření zavádí i další státy USA.

Celosvětově je potvrzeno přes 277 tisíc případů nákazy a počet úmrtí už se vyšplhal na téměř 11 a půl tisíce. Bezmála 92 tisíc lidí se uzdravilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám