Hlavní obsah

Bude to divné, tvrdí astronaut, který v dubnu „upláchne” ze Země na ISS

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dubnu mají na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) vyrazit tři noví členové posádky. Mezi nimi je i americký astronaut Chris Cassidy, který se svěřil se svými smíšenými pocity před opuštěním planety, která bojuje se šířením koronaviru SARS-CoV-2.

Bude to divné, popisuje astronaut, který v dubnu opustí planetu zamořenou pandemií a odletí na ISSVideo: Novinky/AP

 
Článek

V současné situaci to může znít lákavě opustit zamořenou Zemi do „bezpečí“ oběžné dráhy. Však i podle ruského kosmonauta Anatolije Ivanišina se může ISS stát „nejbezpečnějším místem na světě”.

„Jsem kvůli šíření koronaviru nervózní jako všichni ostatní, byť jsem sám před startem v přísné karanténě a mnoho lidí se stará o naše zdraví,“ uvedl podle agentury AP Chris Cassidy.

Ten aktuálně tráví čas ve Hvězdném městečku u Moskvy, kde se piloti a letoví inženýři na cesty do kosmu připravují.

Termín zůstává, sestava nikoli

Pokud vše půjde podle plánů, na ISS zamíří Cassidy se dvěma ruskými kosmonauty na šest a půl měsíce – jako termín startu rakety ke stanici stále zůstává 9. duben.

Nicméně nakonec s ním nepoletí Nikolaj Tichonov a Andrej Babkin, jak se původně počítalo, ale jiní dva kosmonauti z ruské korporace Roskosmos, zmíněný Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner, jelikož jeden z původní dvojice utrpěl podle AP zranění oka.

Všichni tři od začátku dodržovali preventivní opatření, aby minimalizovali riziko onemocnění chorobou Covid-19, tedy často si myli ruce a zůstávali v bezpečné vzdálenosti od ostatních.

„Co jsi dělal během koronavirové pandemie?“

Cassidy tedy tentokrát nebude mít při dubnovém startu z kazašského kosmodromu Bajkonur svou rodinu ani žádné další hosty.

Plány NASA vrátit se na Měsíc? Koronavirus jim zasazuje tvrdou ránu

Koronavirus

„To, co nebude v den startu normální, je, že jindy tam právě bývají davy lidí, kteří nás povzbuzují a plácají nás po zádech, když nastupujeme do autobusů, a hraje u toho hudba. A pak, když přijedeme do budovy, ve které se oblékáme do skafandrů, tak tam míváme manažery a rodinné příslušníky. I když bývají za sklem, tak tam jsou. Teď nic takového nebude. Budeme v téže místnosti, ale přes sklo budeme hledět jen do kamery. Bude to opravdu divné,“ přiznal pro AP.

Dále zmínil, že vše je součástí určitých generačních lidských příběhů. Zatímco dříve se mohli lidé například ptát „kde jsi byl, když byl spáchán atentát na prezidenta Kennedyho?“ či „kde jsi byl, když lidé přistáli na Měsíci?“, tak v budoucnu může přijít otázka „co jsi dělal, když ve světě zuřila koronavirová pandemie?“

Na ISS přiletěly nové zásoby. Šlo o poslední cestu lodí Dragon

Věda a školy

Nyní je na ISS jen tříčlenná posádka, kterou tvoří ruský kosmonaut Oleg Skripočka a američtí astronauti Jessica Meirová a Andrew Morgan.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám