Hlavní obsah

Babiš dorazil za Zemanem do Lán, řešili koronavirus a vyfotili se v rouškách

– Lány
Novinky, ber

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil v pátek v podvečer do Lán za prezidentem Milošem Zemanem. Jednali o opatřeních proti koronaviru a společně se vyfotili v rouškách.

Foto: Ovčáček/Twitter Jiří, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel s premiérem Andrejem Babišem (vlevo) v Lánech

Článek

Babiš po schůzce TV Nova řekl, že Česko má díky Zemanovým vztahům přednostně materiál z Číny. Víc ke schůzce s hlavou státu neuvedl.

Komentoval také páteční slova náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že by se měly zrušit slevové akce. Podle něj to není dobrý nápad.

„Já jsem mu víckrát říkal, ať je ve svých vyjádřeních zdrženlivý, aby lidi neděsil,” řekl Babiš.

Padnou za oběť koronaviru slevové akce? Prymula je navrhne zrušit

Koronavirus

Důležitý víkend

Podle premiéra by lidé měli zůstat doma a dívat se na televizi. „Je to důležitý víkend,” řekl bez dalších podrobností.

Upozornil také na to, že je důležité, aby si lidé zakrývali ústa a nos. Doufá, že nedojde na zákaz vycházení, že se lidé budou chovat odpovědně.

Premiér a prezident se spolu vyfotili v rouškách. Babiš ji měl stylizovanou do podoby české vlajky. „Dělala ji maminka kolegyně ze sekretariátu,” řekl Nově.

Zeman vládu podporuje

Prezident Miloš Zeman už dříve řekl, že podporuje vládu. „Podporuji opatření vlády a Bezpečnostní rady státu. Podívejte se, nikdo z nás by nechtěl, abychom dopadli jako v Itálii,“ řekl dříve Zeman.

Prezident ve svém čtvrtečním projevu zkritizoval opozici a vyzval ji, aby vládní opatření stejně jako on podporovala. „Pokud toho není schopna, tak aby alespoň po dobu karantény mlčela,” řekl v projevu prezident.

Vyzývám vás k odvaze, prohlásil Zeman. Poděkoval Číně

Koronavirus

Opozice opatření podporuje, kritizuje ale vládu za způsob zvládání krize - vyčetla jí třeba pozdní reakci při řešení nedostatku roušek či způsob komunikace s veřejností.

Premiér Babiš dříve avizoval, že s prezidentem bude kromě nových vládních opatření řešit také finanční podporu firmám a podnikatelům nebo to, kolik bude potřeba nalít peněz do české ekonomiky.

Schodek rozpočtu překročí sto miliard, přiznala Schillerová

Koronavirus

Tématem schůzky měl být i zákon o ošetřovném. Kvůli němu se sejde Poslanecká sněmovna mimořádně v úterý. Následně by ho měl schválit Senát a podepsat právě Zeman. Vláda chce, aby nárok na ošetřovné měly také osoby samostatně výdělečně činné, a to ve výši 424 korun na den.

Premiér před schůzkou avizoval, že po jejím skončení nebude jednání nijak komentovat.

Na zámek v Lánech jezdí premiér pravidelně. Naposledy tam dorazil autobusem s celou vládou na konci února na oběd.

Reklama

Výběr článků

Načítám