Hlavní obsah

Zemřela sovětská špionka, která zachránila Stalina, Roosevelta i Churchilla

Moskva

V Moskvě v pondělí ve věku 94 let zemřela bývalá agentka sovětské rozvědky Goar Vartanjanová, která se spolu se svým manželem Gevorkem v roce 1943 podílela na zmaření nacistického atentátu na účastníky konference v Teheránu. Agentuře TASS to sdělila ruská rozvědka SVR. Činnost Vartanjanové a jejího muže byla podle expertů tak rozsáhlá a významná, že informace o ní zůstanou navěky tajemstvím.

Americký prezident Franklin Delano Roosevelt, britský premiér Winston Churchill a Ústřední tajemník Komunistické strany SSSR Josif Stalin na konferenci v Teheránu v roce 1943.

Článek

Vartanjanová počátkem 30. let minulého století s rodiči přesídlila do Íránu a ve věku 16 let se zapojila do výzvědné skupiny svého budoucího manžela. Vartanjanovi se pak podíleli na zajištění bezpečnosti konference v Teheránu. Přispěli ke zmaření operace Dlouhý skok, jejímž cílem byl atentát na sovětského vůdce Josifa Stalina, amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta a britského premiéra Winstona Churchilla. Spojenci tehdy v Teheránu projednávali další postup proti nacistickému Německu.

Drama kolem nacistických intrik proti Teheránské konferenci zfilmovala v roce 1981 sovětská společnost Mosfilm ve špionážním thrilleru Teherán 43 v koprodukci s filmaři z Francie, Španělska a Švýcarska. Jedné z úloh se zhostil Alain Delon, předobrazem hlavních postav byli právě manželé Vartanjanovi.

Klaus Fuchs byl nejproslulejší atomový špión. Pro Rusy pracoval z přesvědčení

Historie

Po válce Vartanjanová vystudovala univerzitu v Jerevanu. Pak podle SVR "v mnoha zemích světa" působila dlouhá léta spolu s manželem jako agentka sovětské rozvědky. Goar pod krycím jménem Anita, její manžel Gevork pod jménem Henry. Oba patřili podle odborníků k nejúspěšnějším agentským párům v sovětské historii. Gevork Vartanjan zemřel v roce 2012 ve věku 87 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám