Hlavní obsah

Zavřete ruským turistům hranice, žádá Zelenskyj Západ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval západní státy, aby zakázaly vstup na svá území všem ruským občanům, a to minimálně po dobu jednoho roku. Řekl to v pondělním rozhovoru pro The Washington Post. Zákaz podle něj pomůže zabránit Rusku v anexi dalšího ukrajinského území.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Rusové by si měli žít ve svém vlastním světě, dokud nezmění svou filozofii. Uzavření hranic je jednou z nejdůležitějších sankcí,“ poukázal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident tím reagoval na signály z Ruska, podle nichž by v polovině září mohly proběhnout na okupovaných územích Chersonské a Záporožské oblasti referenda o připojení k Rusku. Na základě jejich výsledků by si pak Rusko mohlo tato území nárokovat. Podobná referenda ale často bývají zmanipulovaná.

Po přistání nebrzděte, nabádají aerolinky ruské piloty

Evropa

V porovnání s uzavřením hranic pro všechny ruské občany jsou současné sankce vůči Rusku podle Zelenského slabé. Ukrajinský prezident požaduje zakázat Rusům cestování po dobu jednoho roku a také úplné embargo na nákup ruských energií.

Někteří kritici však namítají, že uzavření hranic pro ruské občany by vůči některým z nich nebylo férové. Část Rusů svou vlast po zahájení války na Ukrajině opustila, aby tím vyjádřila nesouhlas s prezidentem Vladimirem Putinem a jeho činy.

Není správné, že ve stejnou dobu, kdy Rusko vede v Evropě agresivní a brutální válku, mohou Rusové žít normální život, cestovat po Evropě, být turisty
Sanna Marinová, finská premiérka

Zelenskyj s tím ale nesouhlasí. „Ať se vrátí zpátky do Ruska, pak to pochopí. Říkají: ‚S námi válka nemá nic společného, nemůže se za ni zodpovídat celá společnost'. Ona ale může. Tito lidé si zvolili vládu, se kterou nebojují, nehádají se s ní a nekřičí na ni,“ vysvětloval s tím, že to je jediný způsob, jak ovlivnit Putina.

Sousedé Ruska souhlasí

Se Zelenského rétorikou už nyní některé státy souhlasí, jedná se především o ty, které s Ruskem sousedí. Finská premiérka Sanna Marinová vyzvala v pondělí k přijetí rozhodnutí v rámci Evropské unie o omezení vstupu ruských turistů do schengenského prostoru, stejný postup navrhuje také Estonsko.

Sankce jsou sankce, návrat turbíny pro Nord Stream do Ruska je nemožný, tvrdí Gazprom

Ekonomika

„Není správné, že ve stejnou dobu, kdy Rusko vede v Evropě agresivní a brutální válku, mohou Rusové žít normální život, cestovat po Evropě, být turisty,“ řekla Marinová v rozhovoru pro finský Yle.

Zřejmě nejrychlejší reakci na ruskou invazi na Ukrajinu spustilo Lotyšsko, které už první den války 25. února letošního roku přestalo vydávat víza ruským občanům a před čtyřmi dny tuto dobu prodloužilo na neurčito. Výjimku dostanou pouze Rusové, kteří potřebují přicestovat z důvodu úmrtí příbuzného, či novináři, které v Rusku cenzurují.

V pondělí pak lotyšská policie oznámila, že už nebude hlídat ruské generální konzuláty v Daugavpilsu a Liepāje.

Reklama

Výběr článků

Načítám