Hlavní obsah

Po přistání nebrzděte, nabádají aerolinky ruské piloty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské aerolinky instruují své piloty, aby se snažili při přistání brzdit co možná nejméně, ideálně vůbec. Mají tím šetřit brzdy, které se spolu s dalšími náhradními díly dopravních letadel kvůli západním sankcích v Rusku staly nedostatkovým zbožím. Informaci deníku The Telegraph potvrdil místopředseda ruských leteckých odborů Oleg Prichoďko.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin v kabině dopravního stroje na archivním snímku

Článek

„Bezpečnost to nijak neohrozí. Pokud je ranvej dlouhá, nemusíte brzdit vůbec. Letoun zastaví díky brzdicím klapkám, zpětnému chodu motoru a dalším věcem,“ vysvětlil Prichoďko ruskému zpravodajskému webu Ridus.

Drtivou většinu flotil ruských leteckých dopravců tvoří stroje společností Airbus a Boeing, které kvůli západním sankcím do Ruska přestaly dodávat náhradní díly.

Sankce jsou sankce, návrat turbíny pro Nord Stream do Ruska je nemožný, tvrdí Gazprom

Ekonomika

Podle informací britského deníku The Daily Mail dostaly instrukce šetřit brzdy letadel piloti aerolinek S7, Russija, Pobeda a zřejmě také státního Aeroflotu. Řídící letového provozu zase dostali instrukce, aby při řazení a odbavování letadel nechávali pilotům větší prostor a prodlevy, aby nemuseli spěchat s vyklízením ranvejí, a nemuseli proto brzdit.

Díly dojdou tak jako tak

Ani podivné opatření ale situaci nezachrání. Podle odhadů leteckých odborníků budou Rusové – pokud se problém s přerušením dodávek náhradních dílů nevyřeší – už někdy na konci léta nuceni takzvaně kanibalizovat jiné letouny, tedy využívat součástky z jiných, například již vyřazených letadel.

Reklama

Výběr článků

Načítám