Hlavní obsah

Sankce jsou sankce, návrat turbíny pro Nord Stream do Ruska je nemožný, tvrdí Gazprom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Návrat turbíny pro plynovod Nord Stream 1 do Ruska je kvůli západním sankcím nemožný, uvedl plynárenský podnik Gazprom. Nedodanou turbínou zdůvodňuje omezení dodávek do Evropy.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Sankční režimy Kanady, Evropské unie, Spojeného království a nesoulad současné situace se smluvními závazky ze strany společnosti Siemens Energy znemožňují dodávku turbíny,“ poznamenal Gazprom.

Opoždění při opravě kompresorových turbín firmou Siemens Energy v Kanadě je podle Moskvy důvodem k omezení dodávek plynu.

Dodávka turbíny pro Nord Stream 1 neodpovídá smlouvě, tvrdí manažer Gazpromu

Ekonomika

Turbínu už přitom Kanada dodala do Německa. Mluvčí spolkové vlády Wolfgang Büchner ve středu uvedl, že její dodávce pro Nord Stream 1 nic nebrání, protože sankcím nepodléhá. Rusku může být dodána kdykoliv, podle Büchnera to ale není možné z „ruských politických důvodů“.

„Turbína je plně funkční a jejímu transportu do Ruska nic nebrání, pokud bude Gazprom ochoten ji převzít,“ uvedl německý kancléř Olaf Scholz při návštěvě města Mülheim an der Ruhr, kde se momentálně opravená turbína nachází.

Gazprom odřízl Lotyšsko od plynu

Ekonomika

Informovaný zdroj podle agentury Reuters tvrdí, že ve stanici Portovaja jsou čtyři náhradní turbíny, které mají zajistit fungování i v případě, že by některé ze zařízení muselo opustit stanici kvůli údržbě. Navíc podle zdroje mohou dvě turbíny zůstat v nečinnosti, aniž by se snížila kapacita stanice.

Od 27. července je kapacita plynovodu Nord Stream 1 využívána pouze z 20 procent, uvedla agentura TASS. Důvodem je odstávka turbíny, kterou Gazprom poslal na opravu do kanadského Montrealu, kde byla společností Siemens Energy vyrobena.

Avšak kvůli sankcím, které Ottawa vůči Moskvě zavedla, nemohl výrobce turbínu odeslat Rusku zpátky. Nakonec, i na nátlak Německa, byla na turbínu uplatněna výjimka a Kanada ji poslala do Německa.

Zástupce šéfa Gazpromu Vitalij Markelov ale na konci července na televizním kanálu Rossija-24 řekl, že Siemens Energy neplní své povinnosti opravit vadnou turbínu. V důsledku toho údajně zůstala v provozu už jen jedna turbína a snížila se tím kapacita plynu dodávaného do Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám