Hlavní obsah

Zákaz vstupu neočkovaných do obchodů, povinná vakcinace. Merkelová jedná o zpřísnění

Berlín

Končící německá kancléřka Angela Merkelová chce po tříhodinové debatě s premiéry spolkových zemí rozšířit zákazy vstupu do obchodů pro neočkované a jednat o možné všeobecné očkovací povinnosti.

Foto: Dedert Arne, ČTK

Lidé ve Frankfurtu čekají frontu na očkování

Článek

„Ohledně toho, zda bude očkování v Německu povinné, rozhodne spolkový sněm. Já to určitě podpořím,“ řekl reportérům budoucí německý kancléř Olaf Scholz.

Premiéři se shodli na přísnějším režimu 2G, který umožňuje vstup do obchodů či na kulturní a sportovní akce pouze očkovaným lidem či lidem, kteří covid-19 prodělali v nedávné době.

Neočkované nově čeká rozšíření zákazu vstupů do obchodů a nucené omezení kontaktů v soukromí.

Německý ústavní soud smetl stížnosti na protiepidemická opatření

Koronavirus

Německo již nyní omezuje do řady obchodů či volnočasových zařízení vstup lidem bez očkování. Opatření ale kvůli odlišnému postoji spolkových zemí nejsou pro celou zemi jednotná.

Očekávat lze další zpřísnění u velkých událostí, ta by se ale dotkla i očkovaných. Bavorský premiér Markus Söder například volal po tom, aby se do konce roku konaly sportovní akce bez diváků.

Očkovací certifikáty na šest měsíců

Shoda podle Scholze panovala také ohledně opětovné povinnosti nosit roušky ve školách a na tom, že do Vánoc by Německo mělo vyočkovat co nejvíce posilovacích dávek. Pomoci by tomu mělo očkování v lékárnách, na kterém se premiéři shodli.

Podle budoucího kancléře Olafa Scholze by se také měla zkrátit doba uznávání očkovacích certifikátů na šest měsíců. Každý, kdo by do té doby nepodstoupil podpůrnou dávku, by tak byl oficiálně prohlášen za neočkovaného.

Jenom povinné očkování nám vrátí svobodu, vyzývá bavorský premiér

Zahraniční

Epidemický stav v Německu tento měsíc skončil. Boj s pandemií se nyní řídí protiepidemickým zákonem, podle kterého k 15. prosinci skončí sporná opatření, jako například zákazy nočního vycházení či uzavírky v ohniscích.

Některé spolkové země chtějí tato pravidla udržet i po termínu, což zákon nyní neumožňuje. Jasno by mělo být ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám