Hlavní obsah

Německý ústavní soud smetl stížnosti na protiepidemická opatření

– Karlsruhe • Aktualizováno

Německý ústavní soud v Karlsruhe zamítl v úterý stížnosti proti takzvané epidemické nouzové brzdě, která v SRN omezila obchody, služby, uzavřela školy či nařídila omezení kontaktů, píše server týdeníku Focus. Opatření podle soudu sice významně zasáhla do různých základních práv občanů, ale „v krajním nebezpečí pandemie“ to bylo přínosné pro společnost.

Foto: Bundesverfassungsgericht

Budova německého ústavního soudu

Článek

„Sporná omezení byla součástí ochrany. Sloužila v celém rozsahu k ochraně života a zdraví, jakož i k zachování funkčního zdravotního systému, což byl prvořadý veřejný zájem,“ uvedl soud. Nouzová brzda, která v Německu automaticky určovala karanténní opatření, platila od konce dubna do června.

Po přezkoumání soudu bylo omezení kontaktů, a dokonce i omezení odchodu v době extrémního nebezpečí pandemie nejen slučitelné s ústavou, ale podle soudu i přiměřené.

Německé lékaře chrání policie před lidmi ve frontě

Koronavirus

„Vytýkaná sporná omezení vycházení a setkávání byla součástí ochranné koncepce zákonodárců. Tato omezení sloužila ve své celistvosti k ochraně životů a zdraví a také k udržení funkčního zdravotního systému jako vyššího zájmu obecného dobra,” napsal soud v písemném odůvodnění ke stížnostem, které se týkaly zákazu nočního vycházení a omezení kontaktů.

Další stížnosti mířily proti nucenému uzavírání škol, děti se tak nemohly vzdělávat ve třídách, ale výuka se konala on-line, případně jinou distanční formou. Ústavní soud poznamenal, že verdiktem poprvé uznává právo dětí a mládeže na školní vzdělání, které je povinen zajistit stát. Soud konstatoval, že do tohoto práva uzavírky tvrdě zasáhly, ale „kvůli dynamickému vývoji epidemie, kdy nebyl k dispozici dostatek očkovací látky, převážil nad právem na vzdělání veřejný zájem ochrany lidských životů a lidského zdraví a také udržení zdravotnictví v chodu”.

Reklama

Výběr článků

Načítám