Hlavní obsah

Vzdát se nemůžeme, zabili by nás, vzkazují obránci oceláren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Členové pluku Azov, kteří dále vzdorují ruským okupantům v železárnách a ocelárnách Azovstal v Mariupolu se bojí, že kdyby se vzdali, byl by to dárek pro nepřítele a Rusové by je zabili. Uvedl to ve videoposelství jeden z jejich velitelů, pobledlý a pohublý Ilja Samojlenko.

Foto: ČTK/AP

Dým v hutním komplexu Azovstal, kde se odehrávají krvavé boje.

Článek

„Jsme svědky ruských zločinů,“ řekl Samojlenko a dodal, „vzdát se není možností, protože Rusko nemá zájem, abychom žili.”

Právě pluk Azov je uváděn jako důkaz údajné nacifikace Ukrajiny, kterou Kreml obhajuje invazi. „Potřebujeme dostat adekvátní šanci se evakuovat,“ řekl zástupce velitele Svjatoslav Palamar.

Mariupol žádá svět z posledních sil o pomoc

Válka na Ukrajině

Příslušníci pluku sdělili, že nemají jak se dostat z obklíčení bez pomoci úřadů, protože jdou od fronty vzdáleni sto kilometrů. Mají pocit, že je vláda opustila.

Samojlenko kritizoval také defétismus ukrajinských politiků z oblastí na jihu země: „Děláme svou práci a děláme ji dobře. Někteří politici ji nedělají dobře.“ Podle něj jen v prvním měsíci bojů příslušníci pluku zabili přes 2500 ruských vojáků: „Ukázali jsme, že cokoli je možné, prosím, dělejte svou práci, ať můžeme učit lidi, jak dělat nemožné.“

Evakuace zachránila jen málo obyvatel

Samojlenko kritizoval, že ukrajinská vláda oslavuje evakuaci několika desítek civilistů, k níž ale nemuselo dojít, kdyby se připravovala na nevyhnutelnou válku, kvůli které zahynulo mnoho mrtvých. „Vláda umožnila, že se to stalo 25 000 lidem,“ řekl velitel a uvedl odhadovaný počet civilistů z přístavu, kteří zahynuli ve válce.

V neděli byla potvrzena evakuace 173 lidí lidí z oceláren, údajně už poslední skupiny civilistů.

Z mariupolských oceláren Azovstal byli evakuováni všichni starci a děti

Válka na Ukrajině

Palamar kritizoval i vyjádření politiků: „Další, co bolí, je že politici řekli – vy pokračujete (v boji), zatímco my evakuujeme civilisty. Ale my tu bráníme lidi.“

Několik pokusů o evakuaci bylo Rusy zrušeno, protože podle nich obránci porušili dohodnuté příměří. Z Palamarových slov plyne, že k tomu zřejmě došlo, neupřesnil ovšem důvod. Je pravděpodobné, že ruské jednotky chtěly využít příměří k postupu do nitra železáren.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám