Hlavní obsah

Ukrajina žádá od USA dvě miliardy dolarů měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko na setkání s vysokými americkými představiteli uvedl, že jeho země potřebuje ekonomickou pomoc ve výši nejméně pěti miliard dolarů měsíčně. Dvě miliardy by chtěl od Spojených států, řekl listu The Washington Post.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko

Článek

Pomoc v této výši Ukrajina potřebuje na měsíce duben, květen a červen. „Potřebujeme zaplnit tuto mezeru hned teď, abychom přilákali potřebné finance a vyhráli tuto válku,“ uvedl Marčenko. Pomoc je podle něj potřeba, aby země mohla dál vyplácet důchody, platit zdravotníky a učitele nebo poskytovat humanitární pomoc.

Americký ministr obrany: Chceme vidět Rusko oslabené

Evropa

Podle něj by sice země mohla vytisknout peníze, ale to by vedlo jen k roztočení inflační spirály v době, kdy válka narušila dodávky základních potřeb. Daně kvůli válce pokrývají jen 54 procent výdajů Ukrajiny, a to bez zahrnutí nákladů na armádu, sdělil Marčenko.

12 milionu lidí mimo svůj domov

Ukrajinské vedení odhaduje, že nejméně sedm milionů lidí muselo v rámci Ukrajiny opustit své domovy a dalších deset milionů je postiženo dopady bojů. Ze země uprchlo před válkou přes pět milionů Ukrajinců. Premiér Denys Šmyhal uvedl, že vláda dala jen na humanitární pomoc vnitřně vysídleným 1,1 miliardy dolarů.

Krom aktuálního požadavku bude Kyjev později žádat také o dlouhodobější pomoc, uvedl list The Washington Post. Marčenko se už minulý týden účastnil soukromé večeře pořádané americkým náměstkem ministra financí Wallym Adeyemem, kde byl mimo jiné přítomen i představitel banky Goldman Sachs. Zúčastnil se také  kulatého stolu s předními představiteli velkých amerických firem.

Američtí ministři zahraničí a obrany slíbili v Kyjevě další pomoc

Evropa

Americká ministryně financí Janet Yellenová řekla už ve čtvrtek novinářům, že vláda už poslala do Kongresu žádost o další podporu Ukrajině, odmítla však sdělit, v jaké výši. Očekává se, že v Kongresu bude muset vláda tvrdě bojovat o zvýšení výdajů, protože v Senátu visí balíček pandemické pomoci v objemu deset miliard dolarů.

Dosavadní pomoc přes miliardu dolarů

Spojené státy poskytly Ukrajině od počátku války hospodářskou pomoc v objemu přesahujícím miliardu dolarů. Tamní vláda minulý týden oznámila, že zpřístupnila 500 milionů dolarů z balíčku pomoci schváleného Kongresem v březnu.

Souřadnice křižníku Moskva předal americký výzvědný letoun

Válka na Ukrajině

Někteří američtí představitelé i zástupci Ukrajiny tlačí na americké ministerstvo financí, aby Ukrajině poskytla pomoc ze zmrazených rezerv Ruska, které dosahují desítky miliard dolarů a mohly by pomoci při rekonstrukci válkou zničené země.

Yellenová řekla agentuře Reuters, že se Spojené státy budou snažit dosáhnout toho, aby Rusko platilo obnovu Ukrajiny, ale možná kvůli tomu bude potřeba nová legislativa. Usilovat pak prý bude o to, aby se na tomto kroku shodli i koaliční partneři USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám