Hlavní obsah

Americký ministr obrany: Chceme vidět Rusko oslabené

• Aktualizováno

Rusko selhává ve svých válečných cílech, Ukrajina je úspěšná, prohlásil v pondělí po návštěvě Kyjeva americký ministr zahraničí Antony Blinken. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Šéf americké diplomacie navštívil ukrajinskou metropoli společně s ministrem obrany Lloydem Austinem, který zdůraznil, že USA chtějí pomoci Kyjevu vyhrát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ministři USA jednali v Kyjevě se ZelenskýmVideo: Reuters

 
Článek

„Chceme vidět, že Ukrajina zůstává svrchovanou zemí, demokratickou zemí, která je schopná bránit své svrchované území,“ řekl Austin na dotaz, co by USA považovaly za úspěch.

„Chceme vidět Rusko oslabené do té míry, že nebude moci dělat takové věci, jako dělá při invazi na Ukrajinu. Už ztratilo hodně ze svých vojenských schopností. Chceme vidět, že nebudou mít schopnost rychle reprodukovat své schopnosti,” dodal.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Američtí ministři zahraničí a obrany Antony Blinken a Lloyd Austin v Polsku u ukrajinské hranice

Ministr obrany dal najevo přesvědčení, že by Ukrajina mohla vyhrát válku, jestli bude mít „správné vybavení a správnou podporu“.

„Co se týká jejich schopnosti vyhrát - prvním krokem k vítězství je věřit, že můžete vyhrát. A oni věří, že můžeme vyhrát,“ podotkl. Slíbil přitom maximální možnou podporu.

 Rusko nezbavilo Ukrajinu samostatnosti

Blinken podle stanice CNN na tiskové konferenci uspořádané poblíž polsko-ukrajinských hranic řekl, že se Rusko snažilo Ukrajině v rámci svých cílů odebrat suverenitu, „vzít jí nezávislost”. „To se nepovedlo,” poznamenal.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken navštívil Kyjev. Na snímku si podává ruku s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Rusko se podle něj snažilo prosadit sílu své armády a ekonomiky, což se mu podle šéfa americké diplomacie rovněž nepodařilo.

„Nevíme, jak se bude tato válka dál vyvíjet, ale víme, že nezávislá Ukrajina bude existovat mnohem déle, než bude na scéně (ruský prezident) Vladimir Putin,” prohlásil dále Blinken a Kyjevu přislíbil další americkou podporu.

Putin už nechce mírovou dohodu, ale jen větší území, píší FT

Válka na Ukrajině

Ministři USA slíbili přímou a nepřímou pomoc Ukrajině a jejím 15 partnerským a spojeneckým zemím ve výši 713 milionů dolarů (16 miliard Kč), z nichž 332 milionů jde přímo Kyjevu. Oznámili též postupný návrat amerických diplomatů do země. Součástí pomoci je nákup neamerické munice pro sovětské zbraně využívané Ukrajinci.

Američtí ministři zahraničí a obrany slíbili v Kyjevě další pomoc

Evropa

Blinken k návštěvě uvedl, že to byla příležitost demonstrovat „silnou pokračující podporu ukrajinské vládě a ukrajinskému lidu“. „Podle našeho soudu byl důležitý moment tam být a vést detailní rozhovory z očí do očí,“ dodal.

Potřebují tanky

Austin řekl, že Zelenského reakce na pomoc byla hlubokým oceněním toho, co bylo věnováno, ale „má nastaveno myšlení tak, že chtějí vyhrát, a my je máme nastaveno tak, že jim chceme pomoci vyhrát“.

Ministr obrany dodal, že „svět byl inspirován“ Ukrajinou ve válce a že by Amerika měla přispět s pomocí. Jako výjimečné označil vytlačení ruských jednotek od Kyjeva.

Německá firma může dát Ukrajině sto obrněných vozů. Čeká jen na Scholzův souhlas

Válka na Ukrajině

Poznamenal také, že povaha boje na Ukrajině se vyvinula tak, že tato země nyní potřebuje zbraně dlouhého dosahu.

„Zdůrazňují potřebu tanků. A my děláme vše, co je v našich silách, abychom jim poskytli takový typ podpory, typ dělostřelectva a munice, které budou v této fázi boje účinné,” citovala CNN Austina.

Loupežníci se odkopali, imperialismus jak vyšitý. Ukrajina se vysmívá dobyvačným plánům Moskvy

Válka na Ukrajině

Blinken a Austin byli prvními takto vysoce postavenými americkými činiteli, kteří Ukrajinu navštívili od začátku války, kterou Rusko rozpoutalo koncem února.

Reklama

Výběr článků

Načítám