Hlavní obsah

Ukrajina oznámila smrt leteckého esa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ivano-Frankivsk
Aktualizováno

V boji s ruskými silami padl ukrajinský pilot Anton Lystopad. Uvedly to dva zdroje, fyzikálně-technické lyceum v Ivano-Frankivsku, kde pilot studoval, a představitel Státní služby pro veterány a účastníky operace ATO proti separatistům Volodymyr Verkalec.

Anton Lystopad

Článek

„Při obraně ukrajinského státu zemřel Anton Lystopad, absolvent fyzikálně-technického lycea,“ uvedla škola. Kapitán, který by se dožil 17. srpna 31 let, patřil k nejznámějším ukrajinským pilotům. Loni letěl v čele přehlídkové formace nad centrem Kyjeva, když si Ukrajina připomínala 30 let nezávislosti.

V roce 2019 byl oceněn jako nejlepší ukrajinský pilot. Letos byl vyznamenán Řádem hrdiny třetího stupně, který mu předal prezident Volodymyr Zelenskij.

Lystopad se účastnil už bojů se separatisty na Donbasu před letošní invazí. Dával najevo, že by jednou rád létal v americké stíhačce F-16.

Lystopad u MiGu-23

Okolnosti jeho smrti ani den, kdy zemřel, zatím nebyly oznámeny.

Ruská média jako News.ru a info24.ru spekulují, že mohl padnout ve vzdušném boji, nebo zahynout při ruském útoku na některé letiště. 

Lystopad v kabině cvičného stroje L-39 Albatros 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám