Hlavní obsah

Tisíce lidí opět vyšly do ulic, demonstrovaly Za slušné Slovensko

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve dvanácti slovenských městech i v zahraničí se konaly v pátek demonstrace Za slušné Slovensko, na nichž si účastníci připomněli vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Oba byli zavražděni loni v únoru ve svém domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest Za slušné Slovensko v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Demonstrace se konaly nejen na Slovensku, ale například také v Brně, ve Zlíně, v Londýně a ve Vídni. Na bratislavském Náměstí svobody se akce zúčastnilo odhadem několik tisíc lidí. „Věříme, že lidem záleží na tom, co je kolem nás děje,“ uvedla mluvčí iniciativy Eva Lavríková.

„Od začátku máme dva požadavky: důkladné vyšetření vraždy Jána a Martiny i případů, které s vraždou souvisí. Požadujeme rovněž novou důvěryhodnou vládu,“ dodala Lavríková.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Demonstrace Za slušné Slovensko v Bratislavě

Podle představitelky iniciativy v průběhu vyšetřování vraždy vyplavalo na povrch množství špíny. „Věříme, že jde o očistný proces, v němž máme své místo i my, občané. Našim úkolem je povzbudit všechny poctivé vyšetřovatele, prokurátory, policisty a novináře, bez nichž by to nebylo možné,“ uvedla Lavríková.

Další řečníci připomněli, že vyšetřování vraždy novináře a jeho snoubenky odhalilo propojení kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera s politiky a představiteli justice. Reagovali tak na zveřejněné přepisy Kočnerovy komunikace přes mobilní aplikaci Threema. Kočner čelí obvinění, že si vraždu objednal. Obviněny z dvojnásobné vraždy byly i další čtyři osoby.

Akce Za slušné Slovensko se začaly organizovat po vraždě novináře a jeho snoubenky a byly nejmasovější od roku 1989. Politická krize loni vyústila pádem vlády Roberta Fica (Směr-sociální demokracie), kterého nahradil Peter Pellegrini (Směr).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Demonstrace Za slušné Slovensko v Bratislavě

Reklama

Výběr článků

Načítám