Hlavní obsah

Svědectví z Azovstalu: Bomby a granáty dopadaly každou vteřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záporoží

Lidé, které se v posledních dnech podařilo evakuovat z mariupolských oceláren Azovstal, jež dobývá ruská invazní armáda, popsali, že bomby a granáty do areálu dopadaly každou sekundu. Annu Zajcevovou srazila tlaková vlna i s kojencem v náručí. Podle posledních zpráv už do oceláren, které jsou poslední baštou obránců města, pronikly ruské jednotky. V areálu ještě zůstávají civilisté.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Evakuovaní z Mariupolu

Článek

O evakuaci lidí z Azovstalu mluvil v úterý večer ve svém videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ve středu záchranná akce, kterou podporuje OSN a Mezinárodní výbor Červeného kříže, pokračovala. Evakuovat se zatím podařilo přes 150 lidí, další na záchranu čekají. To vše za probíhajících bojů.

„Byli jsme pod neustálou palbou, spali na improvizovaných matracích, cloumaly s námi tlakové vlny, utíkala jsem se svým synem a byla výbuchem sražena na zem,“ řekla po evakuaci Anna Zajcevová, která se dostala do bezpečí i se svými dvěma dětmi, jedním ani ne ročním a druhým devítiletým.

Rusové se dostali do Azovstalu

Válka na Ukrajině

Pro agenturu AFP a list The Guardian uvedla, že vojáci, kteří mají v rozlehlém areálu poslední útočiště, našli kojeneckou výživu pro jejího syna a když došla, přinesli krupici, kterou ohřívala nad svíčkami.

Problémem byla i voda. „Abychom našli vodu, museli jsme se pohybovat mezi domy. To pro nás dělali muži včetně mého dědy,“ řekla Zajcevová, „byl raněn, ale díky bohu to nebylo fatální.“

„Osobně jsme se pokoušeli evakuovat třikrát. Jednou všichni vyšli ven a začala střelba. Příměří bylo porušeno. Přirozeně jsme byli od té doby velmi obezřetní.”

Bunkr nebyl dost odolný

Podobně hrůzné zážitky má i 54letá Elyna Cybulčenková, která se v ocelárnách ukrývala od té doby, kdy ruské střely zničily dům, v němž žila.

„Bombardovali nás každou sekundu. Vše se třáslo. Psi štěkali a děti křičely. Ale nejhorší chvíle byla, když nám řekli, že by náš bunkr nemusel odolat přímému zásahu. Pochopili jsme, že by to byl masový hrob a před palbou by nás nikdo nezachránil,“ uvedla.

Otřesné podmínky v Mariupolu. Rusové nechávají civilisty za jídlo odklízet suť a mrtvoly

Válka na Ukrajině

„Neumíte si představit, jak děsivé je, když sedíte v krytu, v mokrém sklepě, který se otřásá. Modlili jsme se k bohu, aby střely přeletěly náš kryt, protože kdyby ho zasáhly, byl by s námi všemi konec,“ řekla Cybulčenková, která v míru kontrolovala kvalitu výrobků.

Středobod ruských oslav?

Strategicky položený přístav Mariupol u Azovského moře obléhají ruské jednotky a milice proruských separatistů od začátku března. Podle webu Ukrajinska pravda do oceláren už pronikly ruské síly a na místě se odehrávají těžké boje.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Moskva od čtvrtka do soboty otevře humanitární koridory z mariupolských oceláren.

Do zdevastovaného města ve středu podle ukrajinské rozvědky přicestoval první zástupce šéfa ruské prezidentské kanceláře Sergej Kirijenko, aby zde zorganizoval oslavy 9. května. V tento den Rusko slaví sovětské vítězství ve druhé světové válce, a to i tradičními vojenskými přehlídkami v Moskvě a dalších městech.

Lidé evakuovaní z Azovstalu dorazili do Záporoží

Válka na Ukrajině

„Mariupol se podle ruských plánů má stát středobodem oslav. Ve městě se nyní odklízejí z hlavních ulic ruiny, těla mrtvých a nevybuchlá ruská munice,“ citovala agentura Interfax-Ukrajina ze zprávy rozvědky.

Současně se podle ní chystá propagandistická kampaň, která má Rusům předvést „radost“ místních obyvatel z okupace, a proto Mariupol navštívil kremelský propagandista Vladimir Solovjov a šéf doněckých separatistů Denis Pušilin.

V celém městě, zničeném střelami okupantů, přežívá odhadem na 100 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám