Hlavní obsah

Otřesné podmínky v Mariupolu. Rusové nechávají civilisty za jídlo odklízet suť a mrtvoly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Obyvatelé Mariupolu pracují za jídlo od Rusů u masových hrobů, uvedl šéf místní hlídkové policie Mychajlo Veršynin. Strategický ukrajinský přístav se snaží ovládnout ruská invazní armáda. Poslední významnou oblastí ukrajinského odporu ve městě je areál místních oceláren Azovstal. Tam se podle Veršynina zdržují nejen ukrajinští obránci, ale i civilisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zničené ulice Mariupolu lemují mrtvolyVideo: Reuters

 
Článek

Veršynin ruské jednotky obvinil, že využívají zbývající civilisty v Mariupolu, jejichž počet se podle ukrajinských médií pohybuje kolem 100 000, mimo jiné ke sbírání mrtvol nebo vykopávání masových hrobů.

Tím se podle něj snaží zahladit stopy po svých zločinech. Lidé pracují za stravu, cituje policejního činitele agentura Ukrinform.

Uvedený činitel také tvrdí, že ruské invazní jednotky nutí nosit civilisty bílé pásky – na pravé noze a levé ruce – podobně jako ruští vojáci nebo bojovníci proruské samozvané separatistické Doněcké lidové republiky. Tím je staví do pozice bojovníků a posílají je na místa, kde se střílí, čímž je ohrožen jejich život, dodal Veršynin.

Oleksandra Matvijčuková, ředitelka ukrajinského Centra pro občanské svobody, uvedla, že ruské jednotky jídlo „odebraly humanitárním iniciativám, kterým neumožnily přístup do Mariupolu“.

„Humanitární pomoc Ruské federace, hojně inzerovaná v médiích okupantů, přitom zahrnuje pouze bochník chleba a láhev vody denně,“ uvedla k tomu ukrajinská ombudsmanka Ljudmila Denisovová na Facebooku.

Poznamenala také, že ve městě není možné sehnat lékařskou pomoc. V Mariupolu přitom panují značně nehygienické podmínky – pobyt ve vlhkých studených sklepích vede k infekcím a nachlazení a riziko šíření nemocí je velké.

Obránci Mariupolu se nevzdali

Válka na Ukrajině

Podle ombudsmanky je od pondělí ve městě zákaz pohybu a pobytu na ulicích bez zvláštního povolení. Obyvatelé tak na ně budou muset vystát frontu, protože jinak nebude možné sehnat ani „mizerný příděl chleba“.

V hutnickém komplexu se ukrývají civilisté i obránci

V hutním závodu Azovstal se ukrývají před ostřelováním civilisté. „Na území závodu Azovstal je skutečně mnoho civilistů, včetně žen, dětí, starších lidí a kojenců,“ uvedl k tomu Veršynin.

V areálu se nacházejí rovněž zbývající obránci Mariupolu, a podnik tak představuje poslední významnou oblast ukrajinského odporu.

Podle bývalého ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova přežívají civilisté v úkrytech Azovstalu v otřesných podmínkách, bez vody, jídla nebo léků, informuje server Ukrajinska pravda.

Vzdejte se a ušetříme vaše životy, vzkázalo Rusko mariupolským obráncům

Evropa

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v pondělí vyzvala Rusko, aby umožnilo vytvoření humanitárního koridoru pro evakuaci lidí z obléhaného města a také z Azovstalu.

„Požadujeme urychlené vytvoření humanitárního koridoru z území závodu Azovstal pro ženy, děti a další civilisty,“ uvedla Vereščuková podle agentury Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruská tisková agentura zveřejnila záběry z Azovstalu.Video: Reuters

Moskva v sobotu oznámila, že ruská vojska a jednotky proruských separatistů „vyčistily“ celou městskou oblast Mariupolu od ukrajinských sil a zablokovaly zbývající ukrajinské bojovníky v Azovstalu.

Ukrajinští vojáci v neděli odmítli výzvu ruského ministerstva obrany, aby složili zbraně výměnou za to, že budou ušetřeny jejich životy.

Ruské jednotky obléhají Mariupol od začátku března a většinu města a jeho bezprostředního okolí mají zřejmě pod kontrolou.

Zelenskyj Rusku: Pokud zemřou mariupolští obránci, končíme všechna jednání

Evropa

Ukrajinské jednotky uvězněné ve městě se podle stanice CNN drží navzdory drtivé přesile – nacházejí se ovšem už jen v ostrůvcích odporu a jejich počet je nejasný.

Místní úřady odhadují, že kvůli ruskému bombardování a bojům zemřelo v Mariupolu nejméně 21 tisíc obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám