Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině v neděli odpoledne a večer

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinci hází na ruské vojáky molotovovy koktejly

Článek

23:53 - Na Ukrajinu měli dorazit první zahraniční dobrovolníci, kteří se mají zapojit do bojů proti ruské agresi. Informaci s fotografií zveřejnil twitterový účet Visegrad 24.

23:30 - Jednání mezi ruskou a ukrajinskou delegací začnou v pondělí ráno. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na své zdroje. Čas jednání se údajně posunul kvůli logistickým problémům ukrajinské delegace. Přesné místo jednání nemá být zveřejněno.

23:27 - Úřední budovy v přístavu Berďansk na březích Azovského moře obsadili ruští vojáci. Radním sdělili, že správní budovy jsou pod jejich kontrolou. Vyzvali úředníky, aby dál pracovali, což odmítli. Místní novinářka uvedla, že ruská armáda vjela do města 27. února ze dvou stran.

23:21 - Mezinárodní letiště v Mykolajivu se stalo terčem raketového útoku. Do jeho areálu dopadly tři rakety, poškodily ranvej. Zatím není jasné, odkud byly rakety vypálené, ani jakého byly typu.

22:22 - Rada bezpečnosti svolala na pondělí mimořádné naléhavé zasedání Valného shromáždění OSN, které bude věnované ruské invazi na Ukrajinu.

22:16 - Česká pošta varovala před podvodnými SMS zprávami, které odkazují na to, že si má klient vyzvednout balíček, a je připojen odkaz. Po rozkliknutí je člověk přesměrován na stránky s doménou .ru, které požadují zadání platebních údajů.

Pošta varuje před podvodnými SMS, odkazují na ruskou doménu

Bezpečnost

22:04 - Ukrajinský kanál Nexta TV informoval o silném výbuchu ve městě Čerkasy ležícím v centrální Ukrajině asi 200 km od Kyjeva.

21:36 - Noční palba u vesnice Kahovka u Chersonu na jihovýchodě Ukrajiny.

21:12 - Švýcarsko nejspíš bude následovat EU a zmrazí účty představitelům Ruska a firmám, na něž se vztahují sankce. Řekl to prezident Ignazio Cassis.

Švýcarsko nebude neutrální, nejspíš také zmrazí majetek Rusů

Ekonomika

20:43 - FIFA zatím nevyřadí Rusko z kvalifikace fotbalového MS. Do budoucna to ale nevyloučila, pokud se v brzké době výrazně nezlepší situace na Ukrajině.

20:33 - Ruští vojáci jsou ve městě Berdjansk u Mariupole. Obyvatelé tvrdí, že okupanti rabují obchody s potravinami, uvedl server Ukrajinskaja pravda.

Kličko je pyšný na odvahu obyvatel Kyjeva, tvrzení o obklíčení města popřel

Evropa

19:55 - Ukrajinská nejvyšší státní zástupkyně Irina Venediktovová informovala na svém Facebooku o události ve vesnici poblíž Charkova, kde se dva ruští vojáci poté, co jim došla v autě nafta, přišli zeptat na policejní stanici, kde je možné nějakou získat. Byli zatčeni.

Ruským vojákům došla u Charkova nafta, tak se šli zeptat na policii

Válka na Ukrajině

19:42 - Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo záběr, na němž ukázalo úspěšné zničení ruského protiletadlového systému Buk.

19:31 - Kyjevem v 19:13 SEČ otřásla další exploze.

18:50 - Britský energetický kolos BP se kvůli ruské invazi na Ukrajinu zbaví svého pětinového podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť.

18:44 - Švédsko se rozhodlo porušit dosavadní praxi a odsouhlasilo dodávku zbraní na Ukrajinu. Pošle tam mimo jiné 5000 protitankových střel, helmy a štíty.

18:21 - Litevská premiérka Ingrida Šimonytėová navrhla odstřihnout Bělorusko od systému SWIFT.

Reportér Novinek z Kyjeva: Blíží se bitva o město. To bude čisté peklo

Evropa

18:18 - Ruské ministerstvo obrany poprvé přiznalo mrtvé a zraněné při invazi na Ukrajině. Jsou prý ale mnohonásobně menší než ztráty druhé strany.

18:12 - Ukrajina zvýší plat vojenskému personálu na rovných 100 tisíc hřiven (74 tisíc korun) měsíčně. Významné navýšení platu má podle prezidenta Zelenského ukázat, „jak jim je země vděčná“.

17:52 - Evropská komise rovněž navrhuje zákaz vysílání či provoz webových stránek ruského televizního kanálu RT, Sputnik a jejich dceřiných společností na území celé Evropské unie.

17:43 - Evropská unie uzavře celý svůj vzdušný prostor pro ruská letadla. A to i soukromá. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

EU schválila třetí balík sankcí. Zakáže přelety, vyloučí některé ruské banky ze SWIFT

Válka na Ukrajině

17:36 - Velvyslanec ČR na Ukrajině Radek Matula se vrátil do Prahy.

Ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyzval občany ČR v Rusku a Bělorusku, aby se vrátili do České republiky.

17:30 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že příliš nevěří v úspěch jednání s Rusy, ale je potřeba to zkusit. K zachování Ukrajiny je třeba pragmatismus, řekl.

Ukrajina a Rusko budou jednat na hranici

Evropa

17:29 - Rusko zatím nasadilo asi dvě třetiny sil, jež vyčlenilo pro invazi na Ukrajinu, uvedl zástupce amerického Pentagonu. Pomalý postup na bojišti může brzy zvrátit.

Pentagon: Rusové zatím nasadili dvě třetiny sil vyhrazených pro invazi

Válka na Ukrajině

17:10 - Turecko uznalo, že Rusko s Ukrajinou válčí. To znamená, že může omezit pohyb ruských válečných lodí podle konvence z Montreaux. Musí nicméně stále pustit ty lodě, které mají v Černém moři domovský přístav.

16:03 - V běloruském Minsku se protestuje. Desítky lidí obklopily tamní ministerstvo obrany a skandují „Sláva Ukrajině“. Protestuje se i na jiných místech. Na sociálních sítích koluje video, kdy policisté odvádí muže zahaleného do ukrajinské vlajky. Někde lidé skandují „Rusko ven!“

Na běloruské ambasádě v litevském Vilniusu se objevila ukrajinská a bílo-červená běloruská vlajka. Nešlo však o akt pracovníků ambasády, podle všeho je tam zavěsil některý z běloruských nebo litevských aktivistů.

Bělorusové od nedělního odpoledne hlasují v ústavním referendu. Současný autoritářský vůdce země Alexandr Lukašenko může na jeho základě získat ještě větší moc, především ale ústavní změna umožní Rusku skladovat jaderné zbraně na běloruské půdě.

Běloruské referendum umožní Rusům skladovat v zemi jaderné zbraně

Evropa

16:00 - Šéf NATO Jens Stoltenberg označil rozkaz prezidenta Vladimira Putina uvést do stavu pohotovosti ruské jaderné síly za nebezpečnou rétoriku a nezodpovědné chování.

Nebezpečná hra, reaguje šéf NATO na Putinovo strašení jadernými zbraněmi

Svět

15:16 - Demonstranti na podporu Ukrajiny zaplnili v neděli odpoledne Václavské náměstí v Praze.

Živě: Demonstrace na podporu UkrajinyVideo: Novinky

Lidé zaplnili Václavské náměstí na podporu Ukrajiny

Domácí

15:15 - Putinův rozkaz uvést do pohotovosti jaderné síly je nepřijatelnou eskalací stávající války, řekla velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

15:01 - Japonsko se přidá k USA a zemím Evropské unie ve vyloučení některých ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT. Oznámil to japonský premiér Fumio Kišida, uvedla agentura Kjódó.

Ankety na Václavském náměstí 27.2.2022Video: Novinky

14:55 - K nejbližší době však k běloruskému útoku nedojde. Kancelář ukrajinského prezidenta Zelenského oznámila, že se Lukašenko osobně zavázal, že během jednání mezi ukrajinskou a ruskou stranou všechny letadla, vrtulníky a rakety umístěné na běloruském území zůstanou na zemi.

14:49 - Bělorusko se chystá napadnout Ukrajinu. Uvedl to list Kyiv Independent, který se odvolává na běloruské diplomatické zdroje. Do války se mají zapojit běloruští výsadkáři u měst Kyjev a Žitomir.

14:32 - Česká Sberbank dočasně omezila všechny karetní transakce. Zároveň uvedla, že byla nucena z bezpečnostních důvodů uzavřít své pobočky. Ty uzavřela již v pátek ve 14:00. Internetové bankovnictví, které od pátečního poledne nefungovalo, je podle vyjádření banky již částečně obnoveno.

14:31 - Ruský prezident Vladimir Putin nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně bojové pohotovosti kvůli agresivním prohlášením členských zemí NATO, uvedly agentury.

Putin nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně pohotovosti

Evropa

14:24 - Ve 13:54 SEČ byla v Kyjevě slyšet mohutná exploze, uvedl Kyiv Independent. Původ není známý. Další zdroje hovoří o velkých konvojích ruských vozidel mířících do Kyjeva.

14:14 - Ukrajinská strana podle Moskvy souhlasila se schůzkou na ukrajinsko-běloruských hranicích. Potvrdil to i zdroj od Zelenského, píše ukrajinský tisk.

Ukrajina a Rusko budou jednat na hranici

Evropa

13:53 - Z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchlo nejméně 368 000 lidí, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Na 150 000 z nich je v Polsku.

13:47 - Izraelský premiér Bennett poprvé od ruské invaze na Ukrajinu hovořil s Putinem, nabídl se mu jako prostředník pro jednání mezi Kyjevem a Moskvou.

13:44 - Večer odjede z Bohumína humanitární vlak na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Pojede do ukrajinského Čopu, aby přepravil do bezpečí ženy a děti, uvedly ČD.

13:35 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky hovořil s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, obsah rozhovoru zatím není znám. Ukrajinská média varují, že se Bělorusko chystá přidat k ruskému útoku.

13:21 - Kyjev se dál brání ruské invazi, ve městě není ani jeden ruský voják, ujistil starosta Vitalij Kličko. Ohlásil devět civilních obětí či pohřešovaných od čtvrtka.

13:14 - Maďarsko pomůže Slovensku s ukrajinskými uprchlíky, kteří dorazili na slovenské hranice, slíbil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. Do Maďarska v posledních dnech dorazilo již 66 000 lidí z Ukrajiny, dodal ministr podle agentury Reuters.

Souhrn dění na Ukrajině v neděli dopoledne

Evropa

Souhrn událostí na Ukrajině v sobotu odpoledne a večer

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v sobotu dopoledne

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v pátek odpoledne a večer

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině v pátek dopoledne

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Evropa

Souhrn dění na Ukrajině ve čtvrtek dopoledne

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám