Hlavní obsah

Nebezpečná hra, reaguje šéf NATO na Putinovo strašení jadernými zbraněmi

Aktualizováno

Za nebezpečnou rétoriku a nezodpovědné chování označil v neděli šéf NATO Jens Stoltenberg rozkaz prezidenta Vladimira Putina uvést do stavu pohotovosti ruské jaderné síly.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Toto je nebezpečná rétorika. Je to nezodpovědné chování. A když tuto rétoriku spojíte s tím, co (Rusko) podniká na Ukrajině, kde vede válku proti nezávislému suverénnímu národu, kde sáhlo k plnohodnotné invazi – pak to situaci přidává na vážnosti,“ řekl Stoltenberg v rozhovoru se stanicí CNN.

Ruský prezident Vladimir Putin po nedělní poradě v Kremlu, které se zúčastnil ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov oznámil, že nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně pohotovosti.

Putin nařídil uvést jaderné síly do vysokého stupně pohotovosti

Evropa

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová poznamenala, že Putinův krok dobře zapadá do známé metody Moskvy, která uměle vytváří hrozby, aby ospravedlnila svou agresi.

Kuleba: Putin jen zvyšuje sázky

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba podotkl, že nová hrozba ze strany Putina může být snahou „zvýšit sázky“ před nadcházejícím jednáním mezi zástupci Ukrajiny a Ruska na bělorusko-ukrajinských hranicích.

Turecko omezí pohyb válečných lodí Bosporem

Válka na Ukrajině

Šéf ukrajinské diplomacie dodal, že ani hrozba jaderné války Ukrajinu nezlomí.

Lipavský: je to agresivní rétorika

„Je to agresivní rétorika a velmi nebezpečné chování. Považuji to za naprosto nepřijatelné,“ uvedl šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). A zopakoval, že nemá informace, že by Česku hrozilo bezprostřední nebezpečí.

Reklama

Výběr článků

Načítám