Hlavní obsah

EU schválila třetí balík sankcí. Zakáže přelety, vyloučí některé ruské banky ze SWIFT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie uzavře vzdušný prostor pro všechna ruská letadla včetně soukromých. V neděli o tom informovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. EU také bude financovat zbraně pro Ukrajinu a vyloučila některé banky z mezinárodního platebního systému SWIFT. Třetí balík sankcí v neděli večer schválili ministři zahraničí států EU.

Foto: Novinky

Země, které Rusku uzavřely vzdušný prostor

Článek

Součástí balíku je také zákaz transakcí ruské centrální banky. Na sankční seznam rovněž přibydou více než dvě desítky ruských činitelů či oligarchů.

"Chceme zachovat v Evropě mír, ale musíme také být připravení ho bránit," prohlásil po jednání ministrů šéf unijní diplomacie Josep Borrell. EU podle něj vyčlení na podporu dodávek zbraní pro Ukrajinu 450 milionů eur (11 miliard korun), na ostatní vojenské vybavení pak 50 milionů eur. Polsko podle Borrella nabídlo, že bude dopravu zbraní a vojenského materiálu na ukrajinské hranice organizovat.

Nikdo nechce chytit padající nůž. Rubl čeká v pondělí velký pád

Válka na Ukrajině

Unie také kvůli dezinformacím zakáže fungování stanice RT a serveru Sputnik. Obě média podporuje Moskva.

„Státem vlastněná Russia Today (RT) a Sputnik a jejich přidružené společnosti už nebudou moci dál šířit lži, aby ospravedlnily Putinovu válku a zasévaly rozkol v Unii,“ uvedla šéfka EK.

Před bankomaty v Rusku jsou fronty. Lidé chtějí dolary, jsou ale už jen rubly

Válka na Ukrajině

Podle Borrella nové postihy připraví hlavní ruské banky zhruba o polovinu finančních rezerv. EU podle něj jedná o tom, že by přístup k systému SWIFT omezila i dále, nelze toho však kvůli provázanosti dosáhnout ze dne na den. Většina unijních zemí podporuje úplné odstřižení Ruska, zejména Německo však tento krok blokuje.

Sankce proti Bělorusku

EU poprvé od začátku ruské invaze své sankce namíří také proti režimu běloruského autokratického vládce Alexandra Lukašenka. "Lukašenkův režim je komplicem v tomto zvráceném útoku na Ukrajinu," prohlásila von der Leyenová.

EU podle ní mimo jiné rozšíří na Bělorusko zákaz vývozu zboží dvojího užití, který již platí pro Rusko, a toto rozšíření Moskvě znemožní jej obcházet za pomoci Minsku. Terčem postihů budou také běloruští představitelé.

Evropská komise uzavřením nebe, zaváděním ekonomických sankcí a dodávkami zbraní Ukrajincům reaguje na ruskou invazi na Ukrajinu. Ta začala ve čtvrtek a pokračuje už čtvrtým dnem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám